USA kolabují. Lidé se tam propadají do bídy a vše se rozkládá. Alespoň podle této nové knížky amerického novináře

28.08.2014 12:31

O úpadku americké demokracie pojednává kniha Likvidace společenských vazeb: Vnitřní dějiny nové Ameriky, kterou sepsal novinář z týdeníku The New Yorker George Packer, a jejíž recenzi přinesl server Česká pozice. Podstata změny tkví prý v tom, že se vlády v USA zmocnila finanční elita a z aktivních Američanů se stali vystrašení váhavci.

USA kolabují. Lidé se tam propadají do bídy a vše se rozkládá. Alespoň podle této nové knížky amerického novináře
Foto: 123RF.com
Popisek: Americký Kongres

Anketa

Kdo napáchal na světě nejvíc zla?

6%
21%
73%
hlasovalo: 15835 lidí

Součástí amerického příběhu podle něj byly vždy výhry a prohry. V době finanční krize se však stali vítězové ještě silnějšími a poražení ještě slabšími. Už i další autoři došli k závěru, že ekonomika v USA se radikálně mění a kapitalismus vede ke koncentraci kapitálu, který v konečném důsledku ohrožuje demokracii.

Celá recenze ZDE

Výsledkem je rezignace Američanů, kteří přitom byli celá desetiletí známí tím, že berou do rukou svůj osud a aktivně se snaží něco dokázat. Novinář ve své knize tento trend vnitřního rozkladu ukazuje na příkladech známých i neznámých Američanů. Od viceprezidenta Joe Bidena po černošskou dělnici v automobilové továrně.

Politiku USA podle autora zásadně změnil Newt Gingrich, který jako republikánský předseda Sněmovny reprezentantů vedl opozici proti prezidentu Clintonovi. Právě on zavedl ztotožňování konkurenční strany s podvodem, byrokracií, levicovostí a zkorumpovaností. Právě díky těmto změnám prý ztratily význam argumenty a programy, a politiku ovládly symboly a emoce.

V ekonomice proběhlo převrstvení, při kterém bohatší bohatnou čím dál více a pro „střední třídu“, kdysi označovanou za motor amerického pokroku, představuje existenční problém jedna nevyplacená výplata, nebo třeba jen prasklá pneumatika u auta. Nejchudší pak živoří tak, že některé čtvrti už prý opustila i mafie, protože nemá co brát.

Průmysl, pokud ještě něco vyrábí, nyní zaměstnává jen zlomky původního personálu, lidé pracují za nízké mzdy a při životě je drží jen levné jídlo ze supermarketu Walmarkt. Ten jako jeden z mála skutečně expanduje. Když se po smrti jeho zakladatele vypořádávalo dědictví, zjistilo se, že rodinný podnik má stejnou cenu jako jsou finanční prostředky spodních třiceti procent Američanů.

Upadají i jednotlivé státy. Kalifornie dlouho žila z luxusních letovisek na pobřeží, než si v roce 1978 referendem schválila zastropování daně z nemovitosti na jedno procento ceny. Od té doby se rozpadá její veřejný systém, například ve školství, kde byla kdysi vzorem, se propadla na 48. místo z 50 států. Čím dál více rodičů posílá děti do soukromých škol.

Podle autora knihy je přímou příčinou těchto konců ovládnutí státu finančními elitami. Jejich lobbisté se přímo starají, aby demokratické instituce nefungovaly, a z aktivních Američanů se tváří v tvář této moci stávají vystrašení a váhaví lidé.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…