USA mění v Sýrii taktiku. Toto oznámil americký ministr obrany

28.10.2015 13:40

Americký ministr obrany Ashton Carter potvrdil domněnku, že USA budou vykonávat pozemní operace v Iráku a Sýrii. Jejich cílem má být Islámský stát. Po několikaměsíčním odmítání přímého vojenského angažmá tak USA mění svůj přístup a hodlá se zapojit v boji. Informují NBC News.

USA mění v Sýrii taktiku. Toto oznámil americký ministr obrany
Foto: pixabay.com
Popisek: Svoboda - ilustrační foto

Ministr obrany Ashton Carter uvedl, že Spojené státy začnou „provádět přímé pozemní akce“ vůči Islámskému státu, a to jak v Iráku tak i v Sýrii. Chtějí tím dosáhnout lepších výsledků v boji s ISIS, než tomu bylo dosud.

Carter zároveň uvedl, že USA mají v plánu podpořit „schopné partnery v příležitostných útocích na ISIS“; ať už poskytnou vzdušnou, či pozemní podporu. Připomněl také záchranou operaci, kterou USA vykonaly spolu s kurdskými jednotkami v severním Iráku.

Ministr obrany se donedávna ještě vyhýbal tomu, aby natvrdo přiznal že USA mají v místě pozemní jednotky. Minulý týden však přiznal, že mají v plánu více podobných misí, jako byla ta společná s Kurdy. Dodal také, že američtí vojáci tak mohou přijít k úrazu.

Celý text zde

Zároveň Carter také potvrdil domněnky veřejnosti, že razie jednotek Islámského státu, ke které došlo nedávno v Iráku a stála život jednoho amerického vojáka, byla bojovou situací. Seržant Joshua Wheeler tak zemřel v akci, a ne, že se připletl pod palbu, jak zněla původní verze.

Mluvčí Bílého domu Eric Schultz však uvedl, že USA neplánují dlouhodobé nasazení pozemních jednotek. Dodal ale, že budou pokračovat ve výcviku a asistenci.

Republikánský senátor Lindsay Graham se následně vyjádřil, že USA nedělají „zhola nic“, aby svhrly režim Bašára Asada. Na jeho vyjádření reagoval generál Joseph Dunford, který potvrdil, že „rovnováha sil“ hraje v současnosti pro Asada.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…