USA mohou Merkelovou sundat kdykoliv. Už ji přitlačili kvůli Číně. Mají metody ničení lidí i pornem, říká muž, díky kterému PL vědí, že je šmírovala policie

21.07.2015 9:03

Julian Assange a jeho internetový server WikiLeaks již několik let zveřejňuje informace odhalující pozadí nejvyšších pater světové politiky. Ve většině zemí je proto Assange považován za personu non grata. Jeho známým počinem je zveřejnění důkazů o špehování německých politiků americkými zpravodajskými službami. Před pár dny také Parlamentní listy díky WikiLeaks zjistily, že byly špehovány Policií ČR. Včera zakladatel WikiLeaks poskytl rozhovor německému týdeníku Spiegel, z něhož přinášíme to nejzajímavější.

USA mohou Merkelovou sundat kdykoliv. Už ji přitlačili kvůli Číně. Mají metody ničení lidí i pornem, říká muž, díky kterému PL vědí, že je šmírovala policie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kancléřka Angela Merkelová

Assange popisuje složitou situaci serveru WikiLeaks, který je i nadále všemi vládami ostrakizován. Útoky prý přicházejí ze všech stran a v rámci bankovní blokády navíc přišel tým spravující WikiLeaks o 90 % svých financí. „Našim zaměstnancům jsme v důsledku toho museli snížit plat o 40 %. Naštěstí nebylo nutné nikoho propustit. Jsem pyšný na to, že to i v tak ztížených podmínkách zvládáme. V podstatě je WikiLeaks taková druhá Kuba. Také musíme čelit 24 hodin denně nástrahám blokády a v rámci možností pokračujeme dál,“ konstatuje Assange, jehož tým žije především z peněz poskytnutých od dárců z celého světa. Většina z těchto peněžitých darů jde na zabezpečení souborů proti útokům hackerů, ale také na právní ochranu.

Vyplývá z logiky věci, že v rozhovoru s německým týdeníkem je hlavním tématem špehování německých politiků americkými zpravodajci. V německých médiích všeobecně panuje dojem, že kancléřka Angela Merkelová reagovala na zveřejněné informace málo důrazně. „Nakonec asi došla k závěru, že Američané se stejně nezmění. V každém případě je smutné sledovat, jak ona i její kolegové vypadají před Američany slabě a nejistě. Raději tuto kauzu vůbec neřeší. Američané po dlouhá léta sbírali rozhovory 125 vrcholných německých politiků. Když bude Washington chtít kabinet Merkelové položit, kdykoli může tyto materiály nabídnout novinářům,“ říká Assange.

Seznam 125 sledovaných německých politiků dle informací WikiLeaks sestavil ředitel americké zpravodajské služby James Clapper. „Zveřejnili jsme i telefonní čísla všech těchto politiků. Víme, že ani jedno z nich nebylo sledováno ve spojení s terorismem či vojenskými záležitostmi. Šlo o sledování v oblasti německé domácí politiky, evropské politiky a hospodářství. Američané jsou díky těmto získaným informacím schopni dosáhnout všeho, co se jim zamane. Například i toho, aby Merkelovou odradili od možnosti společně se zeměmi BRICS (Rusko, Čína atd.) zřídit záchranný fond pro eurozónu. Vláda Spojených států se také velmi zajímala o uvažovaný návrh Merkelové nabídnout Číně větší roli v Mezinárodním měnovém fondu. Rozhodli se zabránit jí v tom hned na začátku, protože Washington vnímá Peking jako ohrožení své dominance na evropském kontinentu,“ sděluje Assange.

Celý text v angličtině je ZDE

Zpravodajské služby prý nepošlou novinářům veškerý materiál, ale upozorní své kontakty na určitého politika a poradí jim, aby zjistily, co dělal v daný den. Vydírání či zničení pověsti před veřejností například v podobě očernění prominentního muslimského politika či podnikatele ze stahování porna je podle zkušeností Assange běžnými praktikami zpravodajských služeb. Zveřejňování utajených informací si proto jednotlivé vlády a zpravodajské služby nechtějí nechat líbit. Americký voják Bradley Manning byl odsouzen k 35 letům ve vězení, Edward Snowden i za přispění WikiLeaks uprchl do Ruska a samotný Assange čelí mnoha obviněním americké vlády a hrozí mu desítky let vězení. „Obviňují mě ze špionáže, spiknutí za účelem špionáže, krádeže utajených informací, podvodu a zneužívání a všeobecného spiknutí. Paradoxně mi ale hrozí nižší trest v Saúdské Arábii než ve Spojených státech,“ poukazuje překvapivě Assange.

Ve Švédsku navíc čelí Assange obvinění ze sexuálního obtěžování a z pokusu o znásilnění. Velká Británie jej zase obviňuje z porušení podmínek kauce, protože mezitím požádal o azyl na ekvádorském velvyslanectví. „Celkem je proti mně a WikiLeaks vedeno asi dvanáct soudních řízení. Tento týden oznámily zahájení řízení také soudy v mé rodné Austrálii. Nejhorší se mi ale jeví švédský případ. Vyšetřovatelé proti mně postupují nezvykle tvrdě. Podmínky kauce byly v podstatě nesplnitelné. Měl jsem zaplatit 290 000 eur, a navíc se každý den hlásit na policii. A to téměř 600 dní. K tomu jsem musel nosit monitorovací jednotku na svém kotníku. Údajně ani váleční zločinci z bývalé Jugoslávie nemají tak drsné podmínky,“ stěžuje si Assange, ale přesto nehodlá na svém nesmlouvavém postoji nic měnit. „Říká se, že se člověk stává s přibývajícím věkem méně radikální. Mně je teď 44 let, ale nezdá se mi, že by to byl můj případ,“ uzavírá s úsměvem Assange.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…