USA nebudou nečinné vůči čínským kybernetickým špionážním aktivitám

11.11.2014 6:37

Spojené státy nebudou nečinně přihlížet čínským kybernetickým špionážním aktivitám. Dnes to v Pekingu na okraj končící vrcholné schůzky Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří prohlásil bezpečnostní poradce Bílého domu Ben Rhodes. Počítačové útoky a špionáž jsou jedním z hlavních třecích bodů vzájemných vztahů mezi Washingtonem a Pekingem.

USA nebudou nečinné vůči čínským kybernetickým špionážním aktivitám
Foto: kr-stredocesky.cz
Popisek: Počítač

Podle Rhodese bude pro obě země lepší, když v této záležitosti povedou dialog. Například v květnu americké úřady obvinily pětici čínských důstojníků z toho, že pronikali do systémů amerických firem. Kvůli sporu Čína ukončila činnost společné pracovní skupiny pro otázky kybernetické bezpečnosti. USA pravidelně obviňují čínskou vládu z toho, že aktivity hackerů podporuje. Peking nařčení odmítá.

Rhodes rovněž okomentoval rostoucí počet bilaterálních diplomatických sporů, které jsou podle Reuters důsledkem posilování amerických zájmů v Asii a důrazem Číny na řešení regionálních otázek. Podle amerického poradce je třeba, aby se obě armády vyvarovaly neúmyslných a nežádoucích potyček.

USA budou Číně připomínat lidská práva

Rhodes také zdůraznil, že Spojené státy budou Číně připomínat důležitost dodržování lidských práv a situaci v Hongkongu, kde se konají manifestace za demokracii. Zopakoval tak pondělní slova prezidenta Baracka Obamy, který prohlásil, že Washington bude na tyto problémy Čínu nadále upozorňovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…