Dáváte málo na armádu, nadávají nám Američané

30.04.2014 7:50

Spojené státy nejsou spokojeny s příliš nízkým vojenským rozpočtem České republiky, který je dvakrát nižší než předpokládají současná pravidla Severoatlantické aliance. Vyplynulo to ze včerejšího setkání českého ministra obrany Martina Stropnického v USA s jeho americkým protějškem Chuckem Hagelem, o kterém ČTK informoval mluvčí Stropnického.

Dáváte málo na armádu, nadávají nám Američané
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr obrany Martin Stropnický

„Bylo to prostě zdvořile řečeno, ale jasně. Jedna celá jedna, necelá ještě ke všemu procenta HDP, je málo," prohlásil Stropnický podle záznamu pořízeného mluvčím českého Ministerstva obrany Janem Pejškem.

„Je dost obtížné, abyste jako země, která platí 1,8, 1,9 nebo dvě procenta, posílala svoje vojáky podle článku 5 do země, která platí 0,8 procenta, a doma to obhájila," poukázal Stropnický na postavení USA vůči většině jejich evropských spojenců.

Stropnický plánuje zvyšovat rozpočet české armády

Pro Česko z toho podle Stropnického vyplývá nutnost zvýšit armádní rozpočet. „To nejde skokem. My bychom nebyli ani schopní to rozumně proinvestovat. Ale jde o trend," pokračoval český ministr. Tedy zastavit snižování výdajů a jejich postupné navyšování, jak to umožní hospodářský růst. 

„Nelze v bezpečnostní sféře žít na dluh. To je neúnosné," podotkl Stropnický. S Hagelem se prý shodl, že by závazek zvýšení rozpočtů měl jednotně zaznít na podzimním summitu NATO v Cardiffu. Jednotlivým ministrům a vládám se to pak bude podle Stropnického snáze obhajovat před veřejností.

V souvislosti s ukrajinskou krizí, která právě nejvýrazněji oživila debaty kolem obranných rozpočtů členů NATO, český ministr svému americkému kolegovi připomněl, že ČR nabídla alianci k volnému využití při ochraně východních hranic pobaltských států nebo Polska čtyři stíhačky gripen.

Stropnický dodal, že by ČR měla zájem zapojit se do pravidelných společných cvičení USA a Polska, která by se mohla konat i na základně v Čáslavi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…