USA nemají co mluvit o lidských právech, řekl Bašár Asad ve velkém rozhovoru

10.02.2017 20:00

Bašár Asad je prezidentem země, kde už šest let zuří občanská válka. Sýrie je v troskách. Asad přesto v půlhodinovém rozhovoru pro Yahoo News zdůrazňuje, že v hlavním městě Damašku je klid. Do Spojených států vzkázal, že tam nemají co kázat světu o lidských právech, ale současně se zastal amerického prezidenta Donalda Trumpa.

USA nemají co mluvit o lidských právech, řekl Bašár Asad ve velkém rozhovoru
Foto: Washington Post
Popisek: Syrský prezident Bašár Asad

Syrský prezident Bašár Asad poskytl serveru Yahoo News velký rozhovor. Odmítl myšlenku, že by mučil vězně ve věznici Sajdanájá ležící severně od Damašku. Zprávy na toto téma označuje za „fake news“ neboli falešné zprávy. „V těchto dnech můžete zfalšovat cokoli,“ odbyl doslova otázku týkající se mučení. „Žijeme v éře falešných zpráv,“ zdůraznil. Pokud někdo zveřejnil fotografie z mučení, mohou být upravené.

Snažil se smést ze stolu také tezi, že soustavně porušuje lidská práva ve své zemi, Na to upozorňovala především předchozí americká administrativa Baracka Obamy. „Spojené státy nejsou v pozici, aby mohly mluvit o lidských právech,“ nebral si servítky prezident, který se ve své zemi už 6 let potýká s občanskou válkou. V hlavním městě Damašku je prý však takřka bezpečno.

Celý rozhovor naleznete zde

Zastal se Donalda Trumpa ve věci exekutivního příkazu zakazujícího obyvatelům ze sedmi zemí vstupovat do USA. Sýrie je jednou ze sedmi zmíněných zemí a Asad má za to, že potenciálních teroristů nemusí z jeho vlasti přijít moc, ale i malé procento radikálů v uprchlické vlně stačí. „Nepotřebujete mnoho lidí k tomu, abyste napáchali hodně krutosti,“ varoval Asad. Cílem syrského prezidenta je přesvědčit své spoluobčany, že se mohou vrátit domů a pomoct rozvoji své země.

Možná proto, aby se Trump neradoval příliš, odmítl Asad Trumpův plán na vytvoření bezpečných zón v Sýrii pro civilisty. Bylo by příliš obtížné, ne-li nemožné, zajistit skutečnou bezpečnost v těchto zónách. Jedinou správnou cestou je podle Asada zajištění míru v celé Sýrii.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…