USA ničí každý režim, který jim nepodlézá. Tak profesor a spisovatel objasnil uprchlický problém

23.06.2015 20:13

Na uprchlickou krizi se dá nahlížet z mnoha úhlů. „Uprchlíci jsou odpadem neoliberalismu.“ Alespoň k takovému závěru dochází ve svém článku na webu Counterpunch.org spisovatel na volné noze a doktorand Rutgers University Matt Reichel, který vidí neustále rostoucí počet uprchlíků jako prostý důsledek světového vývoje.

USA ničí každý režim, který jim nepodlézá. Tak profesor a spisovatel objasnil uprchlický problém
Foto: repro foto Youtube
Popisek: Uprchlíci, ilustrační foto

Pokud bychom posbírali všechny světové uprchlíky, dostali bychom zemi o něco málo menší, než je Itálie, ve které by bylo skoro procento světové populace. Podle Reichela však není náhoda, že společně s počtem uprchlíků roste i velikost majetku nejbohatších obyvatel planety. Z velké části z toho viní Spojené státy, jejichž politika stojí za „destabilizací jakéhokoliv režimu, který jim dostatečně nepodlézá“.

„Neřízený kapitalismus produkuje nezvládnutelný odpad, lidi nevyjímaje,“ píše Reichel. Lidí přibývá a práce je nedostatkovým zbožím. „Nízké platy jsou mezinárodní normou,“ to však neodradí migranty k přesunu za lepším, alespoň z jejich pohledu. Ti se však často ocitají ve stavu, kdy se nemají kam vrátit, ale ani kam jít vpřed.

Vinu za vzrůstající počty uprchlíků pak Reichel hází hlavně na Washington, jehož politika postupně rozebrala celou Afriku a nechala ji ve stavu totálního chaosu. Stejně tak viní USA ze situace na Blízkém východě, z níž pak vzešla obecná nenávist vůči Spojeným státům, která dala vzniknout Islámskému státu. Podle Reichela však ve Washingtonu moc dobře věděli, že taková situace pravděpodobně nastane, což jim ale nezabránilo podpořit ji zbraněmi a vojenským výcvikem.

Celý text zde

V zemích třetího světa fungují uprchlické kempy, které už dlouho přesluhují a počet uprchlíků v nich dosahuje i čtyřnásobku jejich původní kapacity. Na druhé straně jsou pak vyspělé země, které reagují dosti nevybíravým způsobem, v čele s Austrálií, která na svoje území nepustí nikoho, pokud nejde oficiální cestou. V Evropě je podle Reichela nejostřejší Francie, která uzavřela hranice u italského města Ventimiglia a vrátila do Itálie na 6 000 uprchlíků.

Zprávy o tomto problému jsou většinou strohé a často viní především převaděče lidí z celé uprchlické krize. Nebo situaci v zemích, ze kterých uprchlíci pocházejí. Nikdo však nepřizná svůj díl viny na celém koloběhu.

„Neoliberalismus transformoval bezpečí na nejistotu a nízko postavené na odpad,“ píše Reichel. Spolu s uprchlickou krizí zmiňuje i rostoucí počet vězňů ve Spojených státech. „Daleko od zakotvené svobody tržní fundamentalismus přeměnil lidské maso na měnovou veličinu. Vyvolává strach, protože můžeme vidět příkoří, které vytrpí ti nejchudší, což nám připomene vlastní postradatelnost,“ uvažuje Reichel.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …