USA obvinily Rusko z porušení jaderné dohody, chtějí ihned jednat

29.07.2014 6:15

Spojené státy obvinily Rusko z porušení dohody o jaderných zbraních. Moskva údajně testovala rakety středního doletu, kvůli čemuž v pondělí vyzval Kreml v dopise k okamžitému dvoustrannému jednání prezident Barack Obama. Podle listu The New York Times to uvedli nejmenovaní vysocí američtí představitelé.

USA obvinily Rusko z porušení jaderné dohody, chtějí ihned jednat
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Barack Obama, 44. prezident USA

Podle Washingtonu porušilo Rusko dohodu z roku 1987, která zakazuje výrobu či testování raket s doletem od 500 do 5500 kilometrů. Informace o údajných testech se na americké straně neoficiálně objevily již v období několika minulých let, nyní si na ruské praktiky však poprvé stěžuje přímo šéf Bílého domu. „Jde o velmi vážnou záležitost, na niž se již nějaký čas snažíme Rusko upozornit," uvedl podle agentury Reuters přední americký činitel, který si kvůli citlivosti tématu přál zůstat v anonymitě. Rusko podle agentury AP nehodlá otázku porušování dohody nijak otevírat.

Obě jaderné velmoci v minulosti podepsaly řadu smluv o jaderném odzbrojení, které řádově snížily jejich zkázonosný potenciál oproti dobám studené války. Americké obvinění však přichází v době rostoucího napětí v souvislosti s ukrajinskou krizí, v níž USA požadují od Ruska okamžité ukončení podpory proruských separatistů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…