USA podle Kerryho vysílají jednotky do Sýrie výhradně proti Islámskému státu

31.10.2015 16:55

Americký prezident Barack Obama vysílá zvláštní americké jednotky do Sýrie výhradně v rámci boje proti radikálnímu hnutí Islámský stát a ne proti syrskému autoritářskému prezidentovi Bašáru Asadovi. Při návštěvě Biškeku to dnes prohlásil americký ministr zahraničí John Kerry. USA v listopadu v Sýrii nasadí necelou padesátku vojáků, jejich úkolem bude výcvik, podpora a pomoc umírněné opozici.

USA podle Kerryho vysílají jednotky do Sýrie výhradně proti Islámskému státu
Foto: archiv
Popisek: Sergej Lavrov a John Kerry

"Prezident Obama učinil velmi silné, rázné a jasné rozhodnutí, které je zcela v souladu s původní politikou, že musíme porazit a zničit DAIŠ," řekl Kerry, který použil arabskou zkratku pro IS.

"Není to rozhodnutí vstoupit do syrské občanské války. Není to akce zaměřená proti Asadovi, je cílena výhradně na DAIŠ a na posílení našich možností rychle na DAIŠ útočit," dodal Kerry na tiskové konferenci v kyrgyzské metropoli.

Washington po nezdaru výcvikového programu pro vybrané zástupce syrských povstaleckých skupin mění svůj přístup ke krizi v Sýrii. Americký ministr obrany Ashton Carter tento týden v senátním výboru Kongresu USA prohlásil, že zesílí letecké údery a že plánuje i pozemní operace k podpoře opozice.

Rozhodnutí Washingtonu o vyslání malé skupiny příslušníků speciálních sil přichází v době, kdy Rusko, které na konci září začalo bombardovat povstalecké cíle v Sýrii, zvýšilo své vojenské nasazení ve válkou zmítané zemi. Moskva tvrdí, že se zaměřuje na IS, její nálety ale podle Západu i části syrské opozice míří i na další skupiny bojující proti Asadovi, mezi kterými jsou i povstalci podporovaní Washingtonem.

Kerryho náměstek Antony Blinken dnes na bezpečnostní konferenci v bahrajnské metropoli Manámě varoval, že ruská intervence bude mít nechtěné následky, neboť Moskvu zatáhne do začarovaného kruhu.

"Začarovaný kruh se bude zvětšovat a prohlubovat s tím, jak bude Rusko stále více vtahováno. Rusko bude vnímáno jako člen spolku s Asadem, s (libanonským radikálním hnutím) Hizballáhem, Íránem, což vyvolá nepřátelství milionů muslimů v Sýrii, v oblasti a také v Rusku samotném," řekl Blinken.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…