USA s námi hrají špinavou hru, řekl Tomio Okamura a slíbil šokující odhalení

22.04.2015 9:15

Ruský prezident Vladimir Putin se minulý týden v několikahodinové debatě s občany s názvem Přímá linka vyjádřil i k chování Sovětského svazu vůči východoevropským zemím po druhé světové válce a přirovnal je k současnému chování USA ve světě. Tomio Okamura zmínil zajímavé věci z praktik západních velmocí.

USA s námi hrají špinavou hru, řekl Tomio Okamura a slíbil šokující odhalení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

„Po druhé světové válce jsme se pokoušeli četným východoevropským zemím vnutit svůj model rozvoje a musíme si přiznat, že jsme jednali násilně. Nic dobrého v tom není a nyní se nám to vrací. Mimochodem, přibližně stejně se v současné době chovají Američané, když se pokoušejí vnutit svůj model vývoje fakticky celému světu. Také je čeká fiasko,“ řekl Vladimir Putin během debaty.

Vyhrocená atmosféra nenávisti i nedůvěry

K věci se vyjádřil i předseda Úsvitu a poslanec Tomio Okamura. Předválečná a poválečná historie velmocí je dle něho téma na vetší studii, protože prý mnoho souvislostí vede i k dnešku.

„Uviděli bychom jak černé, ale i světlé okamžiky u Sovětů, tak i černé i světlé okamžiky u USA. Nikoli dnes, ale už na konci války se Trumanova vláda pokusila vnutit světu svůj politický model. Prvním krokem byl bezprecedentní největší válečný zločin v dějinách, kdy Truman nechal v žáru jaderných výbuchů zaživa upálit civilní nevinné obyvatele dvou japonských měst a spolu s nimi tisíce korejských zajatců z jediného důvodu – aby vyděsil Sověty a donutil je k ústupkům. Následná zastrašovací taktika ze strany USA pak vedla k jedinému – do té doby vřelé vztahy mezi USA a Sověty zamrzly. Stalin nabyl přesvědčení, ze USA chystají proti němu jadernou válku, a nastalo to, co tu máme dnes – hony na ruské i americké špiony, vyhrocená atmosféra nenávisti i nedůvěry a snaha o stálý vzájemný tlak velmocí, aby jeden druhého oslabil. A například právě tlak Američanů s cílem oslabit Rusy vedl naposledy k vyvolaní války na Ukrajině,“ uvedl Okamura pro ParlamentníListy.cz.

„Tragické je, že miliony lidí netuší, jak dlouhodobá a obludná hra se tu hraje. Mimochodem 70. výročí konce druhé světové války a nechutná dezinformační kampaň mne a moje spolupracovníky přivedla k tomu, že je třeba udělat objektivní studii, která by popsala dějiny 20. století tak, jak se odehrály, nikoli tak, jak by měly vypadat podle našich manipulátorů, a v tuto chvíli na tomto tématu pracujeme. Není to nová myšlenka – v USA se jí skvěle zhostil světoznámý oscarový režisér Oliver Stone, který natočil sérii dokumentů Americké století věnovaných popsání pravdivých historických souvislostí,“ pokračoval Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Jak to bylo s paktem Ribbentrop-Molotov

„Dozvíte se v nich opravdu šokující informace nejen o zákulisí politiky USA, ale když už máme výročí války, tak Oliver Stone v dokumentu popisuje to, že pakt Ribbentrop-Molotov uzavřel Stalin až poté, kdy stejnou dohodu odmítly podepsat se Sověty Francie s Británií. Stalin pak podle dokumentu nabyl přesvědčení, že západní mocnosti se chtějí spojit s Hitlerem a nasměrovat jeho útok proti Sovětům. I proto po německém útoku na Poláky obsadil východní část Polska, aby aspoň zčásti získal prostor k ochraně západní hranice. Británii, Francii a Polákům předtím nabízel měkčí variantu, tedy že na území Polska rozmístí vojska k obraně před Němci. Pokud by to Francie s Brity přijaly, je možné, že by k útoku na Polsko ani nedošlo – ale velmoci válku podle dokumentu Olivera Stona chtěly, jelikož chtěly, aby válčil Hitler se Stalinem,“ uzavřel Okamura.

Přes milion otázek dorazilo do Kremlu před čtvrteční debatou obyvatel s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Putin během přímé linky, která trvala 3 hodiny 57 minut, odpověděl na 74 otázek. Ruský prezident hovořil o sankcích, vztazích s USA a Evropou, o situaci na Ukrajině, o dohodě s Íránem a také reagoval na několik neobyčejných dotazů. Poprosili ho například, aby přesvědčil slečnu, aby přijala žádost o ruku.

Putin se vyjádřil i k tomu, kdo pojede, či nepojede do Moskvy na oslavy vítězství nad nacismem: „Je to volba každého konkrétního politika, volba země, kterou představuje. Připouštím, že někdo nechce, někomu to zakazují ve Washingtonu, ale mnozí chtějí. Je to ale volba a budeme ji vždycky respektovat.“


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…