USA vysílají další speciální jednotky do Iráku a Sýrie

01.12.2015 19:37

Spojené státy vysílají na pomoc Iráku speciální expediční skupinu, která má Bagdádu a Kurdům pomoci zvýšit tlak na Islámský stát a provádět samostatné operace v Sýrii. V branném výboru Sněmovny reprezentantů amerického Kongresu to dnes prohlásil ministr obrany Ashton Carter.

USA vysílají další speciální jednotky do Iráku a Sýrie
Foto: Archiv TN
Popisek: Obrázky ze Sýrie před 20 lety

Speciální jednotka má být podle šéfa Pentagonu časem schopna provádět přepady, osvobozovat rukojmí, získávat zpravodajské informace a zmocňovat se vůdců Islámského státu. Ministerstvo obrany je podle Cartera připraveno vytvořit také jednotku zhruba padesáti lidí, kterou by mohlo vyslat na sever Sýrie jako posilu vojáků USA, kteří jsou již na místě.

Turecko označil Carter za zemi, která by měla v boji s islamisty přidat a měla by zejména posílit kontrolu hranic se Sýrií. "Všichni musíme přidat, Turecko musí přidat zvýšením kontroly své propustné hranice," řekl ministr. Saúdská Arábie a státy Perského zálivu jsou "velmi zaměstnány konfliktem v Jemenu," upozornil Carter.

Americký ministr znovu obvinil Rusko, že veřejně označuje za svůj cíl boj s Islámským státem, ale ve skutečnosti bombarduje síly syrské opozice. "Nastal čas, aby se Rusko přidalo ke správné straně," zdůraznil Carter.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…