USA vyškrtly Kubu ze seznamu zemí podporujících terorismus

29.05.2015 19:26

Spojené státy dnes formálně vyškrtly Kubu ze seznamu zemí podporujících terorismus. Podle agentury Reuters to oznámilo americké ministerstvo zahraničí. Vymazání Kuby z černé listiny je klíčovým krokem pro obnovení diplomatických vztahů, které byly zpřetrhány po kubánském komunistickém převratu z roku 1959. Nyní se očekává, že Havana i Washington opět otevřou svá velvyslanectví. Termín, kdy se tak stane, zatím znám není.

USA vyškrtly Kubu ze seznamu zemí podporujících terorismus
Foto: wikipedia
Popisek: Vlajka Kuby

Kuba byla na americkém seznamu států podporujících terorismus 33 let. V rámci politického usmíření obou zemí oznámil americký prezident Barack Obama v polovině dubna Kongresu, že hodlá Kubu z listiny vyškrtnout. Zákonodárci poté měli 45 dní na to, aby se proti Obamovu záměru ohradili, námitky však nevznesli. Zmíněná lhůta dnes vypršela, čímž se pro Obamovo rozhodnutí otevřela cesta.

Datum otevření zastupitelských úřadů, zavřených půl století, však stále není jasné. Kubánský prezident Raúl Castro tento měsíc naznačil, že ambasády by mohly začít fungovat hned poté, co USA vyškrtnou Kubu ze seznamu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…