USA zbraně Ukrajině nedodají, chtějí diplomatické řešení krize

04.02.2015 7:38

Spojené státy ukrajinské armádě zbraně neposkytnou, nadále usilují o diplomatické řešení tamní krize. Podle agentury DPA to v úterý prohlásil mluvčí Bílého domu Josh Earnest. O možnosti vyzbrojit Ukrajinu se v poslední době ve Washingtonu spekulovalo. Informaci o tom dnes zveřejnila ČTK.

USA zbraně Ukrajině nedodají, chtějí diplomatické řešení krize
Foto: wikipedia
Popisek: Americká vlajka.

Podle Earnesta není realistické předpokládat, že USA by mohly Ukrajině poskytnout pomoc v takovém rozsahu, aby se ukrajinské ozbrojené síly mohly vojensky vyrovnat Rusku. Pro podporu diplomatického řešení se vyslovila také německá kancléřka Angela Merkelová.

Z Washingtonu se dosud ozývaly hlasy, že administrativa prezidenta Baracka Obamy zvažuje skončit s dosavadním přístupem a začít Kyjevu dodávat zbraně. V této souvislosti se spekulovalo především o pokročilých obranných systémech, jako jsou radary pro sledování dělostřelecké palby či protitankové střely. Myšlenku vyzbrojení Ukrajiny podpořil i americký generál Philip Breedlove, který je vrchním velitelem sil NATO v Evropě.

O možnosti dodávek zbraní se hovoří v souvislosti s tím, že ukrajinské síly v posledních týdnech pod tlakem proruských separatistů zaznamenaly řadu vojenských neúspěchů. USA i NATO obviňují Rusko, že rebely vyzbrojuje. Moskva tato nařčení opakovaně odmítá a žádá důkazy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bra, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…