Ubližujete muslimům, profackovali nás Američané a zmínili Zemana. A už se ozval Hrad

14.04.2016 8:07

Dodržování lidských práv ve světě se v loňském roce zhoršilo, především vinou autoritářských vlád a extremistů páchajících násilí. Uvádí to každoroční zpráva amerického ministerstva zahraničí monitorující ochranu lidských práv ve světě. Spojené státy v ní mezi jinými zeměmi kritizují například Rusko nebo Čínu za represivní postup vůči vlastním občanům. Česku již poněkolikáté vytýkají diskriminaci romské menšiny a nově rovněž zesílení protimuslimských nálad. Obdobně jako loni materiál zmiňuje sporné názory prezidenta Miloše Zemana. Na zprávu už zareagoval prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Ubližujete muslimům, profackovali nás Američané a zmínili Zemana. A už se ozval Hrad
Foto: pixabay.com
Popisek: USA- ilustrační foto

Anketa

Který evropský národ máte nejraději? (Hlasování od 14.4.2016)

52%
1%
2%
32%
1%
2%
0%
hlasovalo: 9724 lidí

„Ve všech částech světa vidíme zrychlující se tendenci států i nestátních subjektů k likvidaci prostoru pro občanskou společnost, potlačování svobody médií a internetu, omezování vlivu opozice a v nejextrémnějších případech zabíjení lidí či jejich vyhánění z domovů,“ uvedl ministr John Kerry v úvodním slovu ke zprávě.

Největšími hříšníky KLDR, Čína a Kuba

Mezi zeměmi, které jsou v dodržování lidských práv největšími hříšníky, figurují tradičně Severní Korea, Čína, Kuba, Súdán či Írán. Havaně a Teheránu se nevyhnula americká kritika bez ohledu na to, že k oběma zemím razí prezident Barack Obama vstřícnější přístup, než prosazoval Washington v minulých letech.

Rusko, s nímž mají USA v poslední době napjaté vztahy, se dočkalo kritiky za potlačování krymských Tatarů a proukrajinských aktivistů na anektovaném ukrajinském poloostrově.

Američanům v Česku vadí násilí vůči Romům...

Česko je ve zprávě zmiňováno zejména v souvislosti s „diskriminací a násilím vůči romské populaci“, která „zůstává vážným problémem“. Ve světle současné migrační vlny pak podle Washingtonu v zemi loni „zesílily protimuslimské nálady“. Zacházení se zadrženými migranty a žadateli o azyl bylo podle USA vnímáno kriticky. Problémem jsou rovněž veřejné projevy některých politiků či dalších představitelů veřejného života, kteří podle dokumentu podněcují k negativnímu vnímání menšin a migrantů.

...a také názory prezidenta Zemana

Americké ministerstvo zahraničí v dokumentu podobně jako v předchozím roce zmiňuje sporné názory prezidenta Zemana, jmenovitě pak jeho prohlášení o tom, že muslimští uprchlíci nebudou respektovat místní zákony a zvyklosti a místo nich budou chtít zavést islámské právo šaría. Zpráva také připomíná Zemanovo vystoupení 17. listopadu na Albertově po boku šéfa extremistického Bloku proti islámu Martina Konvičky.

Na zprávu amerického ministerstva zahraničí zareagoval na sociální síti prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček těmito slovy: „Česká republika je sebevědomou suverénní zemí a na tom nezmění vůbec nic ani zpráva z Washingtonu.”

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…