Ubodal. Vytáhl nůž. Sekeru. Mačetu. Nárůst 1200 procent. Nejtvrdší popis stavu v Německu, který jsme kdy vydali

28.11.2017 14:33

Rostoucí počet pobodání a dalšího násilí s použitím nože napříč Německem přitahuje stále více pozornosti k bezpečnostní situaci, která se v zemi zhoršuje od té doby, co se kancléřka Angela Merkelová v roce 2015 rozhodla přijmout více než milion migrantů z Afriky, Asie a Středního východu. Ve svém článku o tom Soeren Kern, vedoucí pracovník v Gatestone Institute v New Yorku. Pro českou verzi think tanku Gatestone Institute ho přeložil Jan Kuta. Výčet útoků se zdá být až nekonečný.

Ubodal. Vytáhl nůž. Sekeru. Mačetu. Nárůst 1200 procent. Nejtvrdší popis stavu v Německu, který jsme kdy vydali
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Za městečkem už je hranice s Německem

ParlamentníListy.cz přetiskují text Soerena Kerna, vedoucího pracovníka v Gatestone Institute v New Yorku, který pro českou verzi think tanku Gatestone Institute přeložil Jan Kuta:

Imigrační politika otevřených dveří kancléřky Angely Merkelové uvedla do pohybu zrychlující se spirálu násilí, kde stále více lidí chodí na veřejnosti ozbrojeno noži – i kvůli sebeobraně.

40letý muž ubodal svou 31letou ženu a matku tří dětí. Podle policie se muž rozzlobil, protože jeho žena používala sociální média.

Anketa

ČSSD plánuje zrušit kvóty pro ženy na svých kandidátkách. Je to dobře?

8%
2%
hlasovalo: 6840 lidí

Muž „tmavé pleti“ (dunklem Teint) vytáhl ve vlaku nůž na 54letou průvodčí, když po něm chtěla lístek.

Současný nárůst počtu pobodání a dalšího násilí s použitím nože napříč Německem přitahuje stále více pozornosti k bezpečnostní situaci, která se zhoršuje od té doby, kdy se kancléřka Angela Merkelová v roce 2015 rozhodla přijmout více než milion migrantů z Afriky, Asie a Středního východu.

V posledních měsících lidé ozbrojení noži, sekerami a mačetami rozsévají zkázu ve všech 16 spolkových zemích Německa. Nože jsou používány nejen k džihádistickým útokům, ale také k vraždám, loupežím, vloupáním, sexuálním útokům, vraždám ze cti a mnoha dalším druhům násilné kriminality.

Zločiny s použitím nože se udály na místech, jako jsou zábavní parky, cyklistické stezky, hotely, parky, náměstí, dopravní prostředky, restaurace, školy, supermarkety a vlaková nádraží. Mnoho Němců má pocit, že nebezpečí číhá všude; bezpečné to není nikde.

Ze strany policie dochází k utajování mnoha zločinů

Policie přiznává, že má příliš málo mužů, je zahlcená a je čím dál méně schopna udržovat veřejný pořádek – a to ve dne i v noci.

Spolehlivé statistiky násilí spojeného s nožem v Německu – kde byla policie obviněna z utajování mnoha zločinů, což zřejmě dělá proto, aby neznepokojovala veřejnost – neexistují.

Prohledání policejních záznamů nicméně naznačuje, že rok 2017 je na dobré cestě, aby se stal v počtu pobodání a útoků nožem rekordní. Mezi lednem a říjnem 2017 policie ohlásila více než 3500 zločinů s použitím nože. Pro srovnání, za celý rok 2016 jich bylo hlášeno 4000 a v roce 2007 pouze 300. Celkově je tedy nárůst počtu zločinů s použitím nože za posledních 10 let více než 1200 %.

Německá média o násilí s použitím nože neinformují. A pokud ano, tak je často přejdou jako „izolované incidenty“ nesouvisející s masovou imigrací. Navíc mnoho hlášení o zločinu, včetně policejních záznamů, úplně vynechává národnost útočníků i obětí – údajně, aby nevyvolávala protiimigrační nálady.

Imigrační politika otevřených dveří kancléřky Angely Merkelové nicméně uvedla do pohybu zrychlující se spirálu násilí, kde stále více lidí chodí na veřejnosti ozbrojeno noži – i kvůli sebeobraně.

V Německu je epicentrem útoků nožem Berlín, kde jsou některé oblasti již tak nebezpečné, že se z nich ve skutečnosti staly no-go zóny. V Neuköllnu a dalších čtvrtích s velkou imigrantskou komunitou jsou pobodání každodenní součástí života. Podle Berliner Morgenpost mají v roce 2016 migranti na svědomí nejméně 45 % všech zločinů v hlavním městě Německa.

Severní města Brémy a Bremerhaven jsou také ohnisky útoků nožem. Podle oficiálních dokumentů, které získal deník Bild, bylo v Brémách pobodáno nejméně 469 lidí – tedy více než jeden denně. Více než tucet z nich na bodná poranění zemřelo. Dalších 165 útoků nožem bylo zaznamenáno v nedalekém Bremerhavenu, což je nárůst o 75 % oproti roku 2014. Podle Bildu měli většinu z těchto násilných činů na svědomí migranti.

Další oblast, kde násilí s použitím nože kulminuje, je Severní Porýní-Vestfálsko. Pobodání jsou stále častější ve městech, jako jsou, mimo jiná, Bielefeld, Bochum, Bonn, Kolín nad Rýnem, Dortmund, Düsseldorf a Essen. Obzvlášť centrum Düsseldorfu je útoky nožem doslova zamořeno.

Cílem ůtoků nožem jsou náhodní kolemjdoucí

Zdá se, že cílem mnoha útoků nožem jsou náhodní kolemjdoucí – obzvlášť v dopravních uzlech a ve veřejné dopravě:

Mnichov, 21. října. 33letý muž na Rosenheimer Platz pobodal 8 náhodných lidí, včetně 12letého chlapce. Police uvedla, že „předpokládá“, že útočník, kterým byl známý delikvent s dlouhým rejstříkem, trpí „duševní poruchou“.

Mönchengladbach, 16. října. 18letý Alžířan, který v Německu pobýval ilegálně, na centrálním vlakovém nádraží z ničeho nic vytáhl nůž na 65letého muže na vozíčku.

Hamburg, 15. října. 23letý muž byl pobodán v restauraci poté, co měl „neúmyslný oční kontakt“ s útočníkem.

Berlín, 11. října. Dva kolemjdoucí byli pobodáni ve stanici metra Neukölln. Police uvedla, že útok byl náhodný a nevyprovokovaný.

Kolín nad Rýnem, 2. října. 24letou ženu ve vlaku na letiště v Düsseldorfu okradl muž „tmavé pleti“ (dunklen Teint) ozbrojený nožem.

Mannheim, 30. září. 31letý muž pobodal náhodné kolemjdoucí. Policie musela použít varovné střelby, když na něj nefungoval pepřový sprej.

Leipzig, 27. července. Při rodinném výletě do zábavního parku byl skupinou afghánských mladíků pobodán a vážně poraněn 46letý otec.

Útoky nožem stále více ohrožují teenagery i ženy:

Gießen, 15. listopadu. Dva muži „jižního vzhledu“ (südosteuropäisch Aussehen) vytáhli nůž na dvě děti na školním hřišti a vzali jim peníze na oběd.

Dormagen, 15 listopadu. 39letý muž z ničeho nic vytáhl nůž na teenagera na náměstí Helmut-Schmidt-Platz. Útočník byl převezen do psychiatrické kliniky.

Wiesbaden, 14. listopadu. Muž ohrožoval nožem ženu a její děti za denního světla na dětském hřišti. Žena řekla, že se jí pokusil ukrást psa a napadl ji, když mu v tom chtěla zabránit.

Kolín nad Rýnem, 2. listopadu. 39letá žena byla pobodána mužem pod vlivem drog.

Singen, 4. října. Dvě 14leté turecky mluvící děti vytáhly nůž a napadly několik dalších dětí na hřišti.

Dortmund, 1. října. Ve škole Gustava Heinemanna byl 15letý chlapec pobodán poté, co se pokusil zastavit rvačku mezi 13letým a 16letým.

Freiburg, 29. září. 34letou ženu pobodala jiná žena při hádce na parkovišti.

Hermannsburg, 29. srpna. Muž vytáhl nůž na 22letou ženu, protože podle něj zdržovala provoz v krytém parkovišti.

Při hromadných bitkách se sahá po nožích

Nože jsou také nejpoužívanější zbraní při hromadných bitkách mezi lidmi různých národností a etnických skupin:

Erfurt, 11. listopadu. Při hádce v domě obývaném více rodinami, byl pobodán a vážně zraněn 22letý Afghánec.

Rüdersdorf, 11. listopadu. V domě pro více rodin byl při souboji s noži vážně poraněn 19letý mladík.

Hamburg, 9. listopadu. 3 muži byli pobodáni během rvačky v Eimsbüttelu.

Berlín, 7. listopadu. 21letý Vietnamec byl ubodán, když vycházel z obchodu svého otce ve čtvrti Wilmersdorf. Vrah je stále na útěku.

Brémy, 2. listopadu. 20letý muž byl ubodán při hromadné rvačce před restaurací s kebabem. Pár hodin předtím byl jiný muž zastřelen v blízkém supermarketu.

Hoyerswerda, 25. října. 23letý Libyjec byl pořezán v obličeji při rvačce s 28letým Libyjcem a 23letým Tunisanem.

Bad Wildungen, 16. října. 18letý muž byl pobodán a vážně zraněn při rvačce na nože asi tuctu lidí.

Eschwege, 15. října. 23letý Afgánec pobodal jiného 23letého Afghánce při rvačce více než 40 lidí v uprchlické ubytovně.

Dortmund, 14. října. Více než 40 migrantů se v uprchlické ubytovně porvalo na nože. Když dorazila policie, dav ji „hromadně napadl“. Policie obnovila pořádek s pomocí psů.

Kolín nad Rýnem, 14. října. Při rvačce 6 migrantů z Afriky na Ebertplatz byl ubodán 22letý africký migrant.

Öhringen, 12. října. 17letý turecký Němec při rvačce pobodal a vážně zranil 19letého Poláka.

Bielefeld, 2. října. 21letý muž byl několikrát pobodán poté, co přišel na pomoc páru ohrožovanému skupinou Afghánců ve skateparku. Do rvačky se postupně zapojilo více než 20 lidí. Z pobodání je podezřelý 18letý irácký Kurd.

Naumburg, 1. října. 18letý Afgánec a 19letý Maročan byli pobodáni během hromadné rvačky lidí s cizím původem.

Dortmund, 3. září. 34letý Bulhar před restaurací pobodal 54letého Turka.

Nože jsou také používány při násilí „ze cti“ a při rodinných neshodách

Bad Homburg, 30. října. 40letý muž ubodal svou 31 letou ženu a matku jejich tří dětí. Podle policie se muž rozzlobil, protože jeho žena používala sociální média.

Oldenburg, 14. října. Začal soud s 37letým Iráčanem obviněným z ubodání své ženy k smrti. Jejich pět dětí bylo v době útoku doma. Podle obžaloby Iráčan svou ženu zavraždil, protože chtěl obnovit „čest rodiny“. Domníval se, že je mu žena nevěrná, ta však ve skutečnosti chodila na kurzy němčiny.

Eggenfelden, 4. října. 47letý migrant z Kazachstánu vykastroval 28migranta z Ukrajiny v uprchlické ubytovně; oběť na místě vykrvácela.

Leipzig, 11. srpna. 37letý Afghánec ubodal svou 34 letou ženu, která v té době čekala jejich třetí dítě. Během činu byly jejich dvě děti doma.

Riederich, 9. července, V průběhu svatby ubodal 35letý Makedonec jiného Makedonce z konkurenčního klanu.

Herzberg, 29. června. 38letý migrant ze Sýrie, Mohammad Hussain Rashwani, se pokusil useknout hlavu 64leté Iloně Fugmann v jejím salonu krásy. Fugmann zaměstnala Rashwaniho jako kadeřníka a německá média ho vychvalovala jako zářný příklad úspěšné integrace. Mohammad údajně těžce nesl svou podřízenost vedoucí ženského pohlaví.

Kolín nad Rýnem, 14. června. 33letý Syřan pobodal a vážně poranil svou exmanželku v supermarketu v Kolíně. Pobodal také svého 13letého syna, který se pokoušel matku chránit.

Cottbus, 9. června. 32letý Čečenec byl odsouzen k 13 letům vězení za to, že podřezal své ženě krk a vyhodil ji z okna bytu ve druhém patře. Muž byl obviněn ze zabití, a ne z vraždy, protože se, podle soudu, jednalo o „vraždu ze cti“ v návalu emocí. Muž se domníval, že je mu žena nevěrná.

Proběhly také útoky nožem na sociální pracovníky a státní úředníky

Pfaffenhofen, 11. listopadu. 28letý Němec původem z Kazachstánu, ozbrojený nožem, držel 31letého úředníka na sociálním úřadě jako rukojmí déle než pět hodin. Tvrdil, že nesouhlasí s výsledkem jednání o opatrovnictví, ve kterém bylo rozhodnuto, že jeho roční dcera bude poslána do náhradní rodiny.

Göppingen, 26. října. Muž „tmavé pleti“ (dunklem Teint) vytáhl ve vlaku nůž na 54letou průvodčí, když po něm chtěla lístek.

Ahaus, 12. října. 28letý Nigerijec byl odsouzen k 13 letům vězení za ubodání 22letého asistenta v uprchlické ubytovně.

Saarbrücken, 7. června. 27letý Syřan ubodal 30letého psychologa Červeného kříže. Útočník a psycholog se údajně dostali do hádky v průběhu terapeutického sezení v poradenském centru pro traumatizované uprchlíky.

Útočníci jsou často recidivisté, o kterých policie ví

Gießen, 15. listopadu. 29letý muž z Kosova a 19letý Albánec vytáhli nůž na detektiva v utajení, který je přistihl při krádeži v obchodě. Policie řekla, že na muže z Kosova již měla příkaz k zatčení.

Bielefeld, 31. října. 39letý muž vytáhl nůž na policisty při běžné kontrole dokladů. Policie uvedla, že muž měl dlouhý rejstřík, který obsahoval vloupání a obchodování s drogami.

Düsseldorf, 17. října. 27letý migrant z Iráku, Khudeda Jamal Jindi, pořezal jiného muže v obličeji na náměstí Burgplatz. Podle policie měl v dlouhém rejstříku i další útoky nožem; stále není jasné, proč nebyl nikdy deportován.

Arnschwang 4. června, 41letý žadatel o azyl z Afghánistánu, Mostafa J., ubodal 5letého Rusa v uprchlické ubytovně. Později vyšlo najevo, že muž měl v Německu kriminální minulost a ačkoliv měl být deportován v roce 2011, nikdy se tak nestalo.

Mezi nedávné džihádistické útoky provedené nožem patří mimo jiné:

Hamburg, 28. července. 26letý Palestinec, Ahmed A., ubodal jednoho člověka a několik poranil v supermarketu v okrese Barmbek. Ačkoliv opakovaně křičel „Allahu Akbar“ a tvrdil, že je džihádista a chce zemřít jako mučedník, deník Die Welt napsal: „Stále není jasné, zda vražda v Barmbeku je dílem zarytého islamisty, nebo zoufalý čin osoby s mentální poruchou. Jeho chování působí naprosto schizofrenně – nebo to skutečně mohl plánovat?“

Další zločiny s nožem, které se udály v říjnu

Hagen, 1. října. Neidentifikovaný muž sekl jiného muže mačetou do obličeje na centrálním vlakovém nádraží. Speyer, 1. října. 2 letý muž zaútočil s nožem na policisty při rutinní kontrole dokladů na vlakovém nádraží. Werl, 1. října. Muž „jižního vzhledu“ (südländischer Typ), ozbrojený nožem, okradl 20letého muže.

Wilhelmshaven, 1. října. Muž hovořící německy s východoevropským přízvukem, ozbrojený nožem, vykradl benzínovou pumpu. Freiburg, 2. října. Dva teenageři „tureckého vzhledu“ (türkisches Aussehen), ozbrojení nožem, okradli jiné dva teenagery na rušné třídě. Ulm, 2. října. 3 muži „tmavé pleti“ (dunkle Hautfarbe), ozbrojeni noži, okradli 20letého muže.

Soest, 4. října. 18letý Somálec pobodal na nádraží 39letého Němce. Hamburg, 5. října. 24letý pracovník ostrahy v obchodě s oblečením byl pobodán, když konfrontoval dva zloděje. Wolfsburg, 6. října. Dva muži byli pořezáni při rvačce v okrese Hochring. Wiesbaden, 6. října. 23letý muž byl pobodán v centru města.

Johanngeorgenstadt, 7. října. Pěti teenagerům byly zabaveny nože při prohlídce na česko-německé hranici. Münster, 7. října. Dva muži, ozbrojeni noži, okradli 16letého na autobusové zastávce. Brémy, 8. října. Při rvačce v centru města byli pobodáni dva muži.

Weinheim, 9. října. 24letý prodavač v obchodě byl pobodán 46letým zákazníkem. Hofheim, 10. října. Pracovník soukromé ostrahy byl pořezán při oslavách Oktoberfestu. Kolín nad Rýnem, 10. října. 36letý muž byl pobodán 26letým mužem u stánku v okrese Zollstock.

Stade, 11. října. Muž „jižního vzhledu“ (südländischem Aussehen) pobodal a vážně poranil 38letého muže. Berlín, 13. října. Při rvačce s noži na Alexanderplatz byl jeden muž vážně zraněn. Kassel, 15. října. Dva arabsky hovořící muži, ozbrojeni noži, okradli ženu v okrese Wesertor.

Niederstetten, 17. října. 19letý muž pobodal do břicha 30letého muže v restauraci. Útok proběhl poté, co 30letý muž údajně urazil mladíkovu ženu. Brémy, 19. října. 25letý muž byl pobodán skupinou mužů ve čtvrti Huchting. Když přijela policie vyšetřovat, okamžitě ji obklopil dav asi 30–40 lidí. Policisté museli k obnovení pořádku použít slzný plyn a psy. Berlín, 19. října. 19letý Rumun byl ubodán k smrti ve čtvrti Tiergarten.

Halle, 19. října. Muž byl pobodán při hádce o drogy. Düsseldorf, 21. října. V centru města byli před McDonaldem dva muži pobodáni skupinou 4 útočníků. Stemwede, 21. října. Tři členové jedné rodiny byli pobodáni v průběhu hádky. Útok nejspíš začal 43letý muž, který nesouhlasil s výběrem přítele své nevlastní dcery.

Hamburg, 22. října. 18letého prodavače v obchodě s mobily pobodal 21letý muž, který byl nespokojený s obsluhou. Hamburg, 22. října. Ve vstupu do metra byl 30letý muž pobodán do břicha. Düsseldorf, 22. října. 21letý muž byl pobodán, když se snažil přerušit rvačku.

Rheine, 22. října. 20letý Rumun pobodal 44letého Rumuna při hádce. Berlín, 23. října. 59letý muž byl pobodán a vážně poraněn v obchodě ve čtvrti Schöneberg. Leipzig, 23. října. Při rvačce na centrálním vlakovém nádraží byl pobodán 21letý muž.

Solingen, 23. října. Při rvačce byl pobodán 19letý muž. Berlín, 24. října. 39letý muž pobodal 20letého muže v Židovské nemocnici ve čtvrti Wedding. Hünstetten-Bechtheim, 27. října. Na výročním festivalu byl pobodán 18letý muž.

Wangen, 29. října. 56letý muž pobodal 52letého muže při hádce v restauraci. Chemnitz, 29. říjen. 27letý Libyjec byl pobodán při rvačce mezi migranty ze severní Afriky.

Gießen, 30. října. Dva žadatelé o azyl ze Sýrie byli v centru města při hádce pobodáni jiným Syřanem. Waldshut, 30. října. 32letý muž byl pobodán a vážně poraněn ve frontě na autobus ve čtvrti Tiengen. Frankfurt, 30. října. Správce bytu byl pobodán a vážně poraněn, když se pokoušel z prostor vystěhovat rodinu.

Kulmbach, 31. října. 38letý Turek pobodal 33letého Němce při hádce. Berlín. 31. října. Při rvačce na nože šesti mužů byli tři muži poraněni. Berliner Zeitung uveřejnil neobvykle detailní popis rvačky, včetně věku všech účastníků. Neuvedl však žádné informace o jejich národnosti.

reklama

autor: Jiří Hroník

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …