Ubytoval u sebe uprchlíky, dostavil se k podání vysvětlení

25.11.2015 12:50

Zastupitel Prahy 2 Michal Uhl musel vysvětlovat policii, proč ubytoval uprchlíky. Udal jej totiž anonym. Píše o tom server Lidovky.cz.

Ubytoval u sebe uprchlíky, dostavil se k podání vysvětlení
Foto: Radim Panenka
Popisek: Policie vyvádí uprchlíky z rychlíku v Břeclavi do připravených autobusů

Uhl se rozhodl pomoci sedmi uprchlíkům, které u sebe nechal přes noc a následně společně posnídali. Na policii poté přišlo udání, že přechovával nelegální běžence. Podle svých slov však zákon neporušil. 

„Vysvětlil jsem, že jsem nelegální migranty v září nepřechovával, neboť tu všichni byli legálně. Podal jsem vysvětlení a teď je na rozhodnutí policie, jestli provede nějaké úkony. Myslím, že to trestný čin ale není,“ uvedl Uhl s tím, že i kdyby trest dostal, rozhodl by se dnes stejně. Navíc podle něj měli cizinci u sebe výjezdní doložku, ve které bylo uvedeno, že zemi musí opustit do sedmi dnů.

Ostatně, jak dodala mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová, i kdyby výjezdní doložku neměli, nemá za ně ten, kdo je ubytuje, odpovědnost. „Když se kdokoliv rozhodne u sebe do rána nechat někoho přespat, tak není povinen zjišťovat, jestli je ten člověk cizinec, či je tu nelegálně,“ řekla Rendlová.

Původní text ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…