Ubytování na faře. Rybářská celebrita. Noviny píší o tom, jak církev rozjede podnikání

04.03.2017 11:36

Římskokatolická církev na jihu Čech chce finanční zdroje na svou činnost získávat z lukrativní oblasti turistiky. Kromě pronájmů far půjde i o zážitkové akce. Píší o tom dnešní Lidové noviny.

Ubytování na faře. Rybářská celebrita. Noviny píší o tom, jak církev rozjede podnikání
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vesnický kostelík

Využít potenciálu světoznámého českého rybáře Jakuba Vágnera by nyní chtělo biskupství v Českých Budějovicích. Tamní vedení římskokatolické církve přišlo s koncepcí agroturistiky. Cílem bude zužitkovat majetek, který byl biskupství vrácen v takzvaných církevních restitucích – v tomto případě rybníky, píše list.

Cílem českobudějovického projektu je podle něj propojit několik hráčů, jejichž společným úsilím vznikne sportovně-vzdělávací centrum. Biskupství připravuje subjekt, na jehož činnosti se vedle církevní instituce budou podílet firma Jakub Vágner Rybářství a Český Krumlov. „Jsme v rybníkářském regionu. Přes rybníky bychom rádi vstoupili do agroturistiky. Nepůjde jen o sport, ale i o vzdělávání,“ řekl listu vedoucí ekonomického oddělení Biskupství českobudějovického René Bouzek. „Projekt je nastavený tak, že Český Krumlov má zájem změnit systém cestovního ruchu ve městě. Chce dostat lidi i trochu mimo město. My k tomu můžeme poskytnout pozemky, nemovitosti či rybníky, pan Vágner by se zase postaral z hlediska své profese o rybářství,“ dodal Bouzek. Podle něho už zbývá pouze doladit právní formu nově vznikajícího subjektu.

Českobudějovické biskupství se, jak list dále píše, po majetkovém narovnání státu s církvemi a náboženskými společnostmi ocitlo ve svízelné situaci. Oproti ostatním biskupstvím mu bylo vráceno velmi malé množství nemovitostí a majetku – de facto v řádu jednotek. O to více se teď musí soustředit na podnikatelskou a investiční činnost, aby – až v roce 2042 obdrží církve od státu poslední „splátku“ z finančních náhrad (za nevydaný majetek) – bylo schopno se z vlastních zdrojů uživit. Každý rok na své poselství potřebuje disponovat zhruba 80 miliony korun.

Pomoci zalepit tuto sumu by měl i další ze záměrů českobudějovického biskupství, se kterým nyní přichází. Půjde o takzvanou církevní turistiku, uvádí list. Cílem bude využít svých far v lukrativních oblastech regionu, kde by církev turistům poskytla ubytovací kapacity.

„Budeme cílit na významná turistická centra. Na Šumavě se zaměříme na Železnou Rudu, Dobrou Vodu u Hartmanic a Kašperské Hory. U Lipna se chceme zaměřit na Frymburk. Jde o aktuální projekty, které se uskuteční už v tomto roce,“ vysvětluje ekonom Bouzek. Důležité pro biskupství je, aby provoz a správa nových ubikací byly ekonomicky co nejjednodušší a nejefektivnější.

Vedle podnikatelského záměru bude podle Bouzka důležité, aby „ubytovny“ posilovaly i duchovní rozměr turistiky po jižních Čechách. „Z toho důvodu chceme ubytovací prostory vybudovat na našich farách. Tak, aby se zachovala atmosféra fary, aby ubytování bylo naplněno i tou duchovní rovinou. Bude to zaměřené na širokou klientelu. Církevní turistika neznamená, že se budeme orientovat jen na věřící či katolíky,“ vysvětlil listu vedoucí ekonomického úseku budějovického biskupství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…