Účast ministrů na hlasování sněmovny: Mezi nejhoršími Stropnický a lidovec Jurečka

02.02.2017 17:40

ParlamentníListy.cz přinesly ve čtvrtek krátký článek o účasti na hlasování vybraných poslanců hnutí ANO. Téma jsme rozšířili na členy vlády, kteří jsou rovněž poslanci. Sem řadíme premiéra Sobotku, ministra Stropnického, Jurečku nebo Richarda Brabce. Jak vypadá jejich sněmovní aktivita? U někoho velmi dobře, u jiných prachbídně.

Účast ministrů na hlasování sněmovny: Mezi nejhoršími Stropnický a lidovec Jurečka
Foto: Filip Ferbie
Popisek: Marian Jurečka

Otazníky nad budoucí kandidaturou jednotlivých členů sněmovny mohou být snadno vyřešeny: například podle jejich aktivity, tedy účasti na hlasování dolní komory parlamentu. Naše redakce se podívala na všechny zástupce Sobotkova kabinetu, kteří jsou zároveň poslanci. Do této kategorie nepatří například Karla Šlechtová, ministryně pro místní rozvoj. Je sice součástí vlády, ale není členkou sněmovny, tedy placenou poslankyní.

Opakem jsou zbylá jména. Jako nejhorší se v této optice jeví ministr zahraničí Lubomír Zaorálek z ČSSD. Jeho účast je tristních 23,9 procenta. Podle oslovených odborníků a kolegů je to ovšem logické vzhledem k častým zahraničním cestám. Jak si ale vysvětlit lidovce Jurečku, který má bojovat především za české zemědělství, pakliže je jeho účast na hlasování kolem čtyřiceti procent? Na toto téma se s námi nikdo nechtěl bavit. Stranický kolega Daniel Herman má přitom účast 86,3 procenta. „Měl by se věnovat českému hospodářství, ne skákat podle Babiše a dalších, kteří mu radí, jak kandidovat, co dělat, je to komické,“ sdělil redakci Jurečkův kolega. Pochopitelně jméno uvést nechtěl.

Další tragický výkon zaznamenali Andrej Babiš a jeho „podřízený“, ministr obrany Martin Stropnický. Účast obou je slabě přes 40 procent. Ve zlatém středu se pohybují zástupce ČSSD Mládek nebo za ANO nominovaný Richard Brabec, ministr pro životní prostředí. Premiér Sobotka má účast 48,4 procenta, předseda KDU-ČSL Bělobrádek 48,3 procenta. Pochvalu si jednoznačně zaslouží Jan Chvojka, ministr bez portfeje, který má na starosti lidská práva a rovné příležitosti a je zároveň předsedou Legislativní rady vlády. Chvojka (ČSSD) se může pochlubit evidentně jako jediný člen kabinetu skoro 90procentní účastí.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …