Účast v dnešních volbách do zastupitelstev obcí je kolem 50 procent

13.06.2015 21:40

Účast v dnešních mimořádných volbách do obecních zastupitelstev byla na většině míst krátce po poledni okolo 50 procent. Menší zájem voličů je zatím na jižní Moravě. Volební komise nehlásí žádné problémy, zjistila ČTK. Nové místní zastupitele si vybírají lidé ve dvou desítkách obcí, hlasovat mohou až do 22:00.

Účast v dnešních volbách do zastupitelstev obcí je kolem 50 procent
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urna

V městské části Praha-Koloděje, kde volby vyvolali zástupci vítězné TOP 09, když na svá místa po loňských komunálních volbách rezignovali, dnes zatím k urnám dorazilo asi 42 procent voličů. V městské části se volí do sedmičlenného zastupitelstva.

Roli hraje i počasí

V Mladecku na Opavsku, kde klesl počet zastupitelů pod hranici danou zákonem, se volí v jediné volební místnosti v tamním kulturním domě. Podle členů volební komise se účast pohybovala ke 13:00 okolo 40 až 43 procent. což je o něco méně než loni během řádných voleb. Tehdy k urnám dorazilo 44 procent oprávněných voličů.

V obcích Želivsko na Svitavsku a ve Stanovicích na Trutnovsku je volební účast zatím padesátiprocentní. "Máme asi pět desítek voličů. Očekávám, že přijde 80 - 90 procent z nich," řekl starosta Stanovic Ondřej Sucháček. Volí se také v devíti obcích ve středních Čechách. Více než polovina lidí odvolila například v Bludově na Kutnohorsku. "K volbám zatím přišlo 14 lidí z 25," řekl ČTK hodinu po poledni člen volební komise. Necelé dvě stovky lidí z celkového počtu 437 voličů dorazily do volební místnosti v Hlízově na Kutnohorsku, ve Zlosyni na Mělnicku přišla do 13:00 volit asi třetina voličů.

 Mrlínku ve Zlínském kraji se volební účast dnes po poledni pohybovala na 51 procentech. Podle pracovnice volební komise přišli lidé volit již ráno a volí průběžně. Naopak ve Vikanticích na Šumpersku v Olomouckém kraji zaznamenali dosud volební účast kolem necelých 30 procent. Podle pracovnice volební komise se na tom zřejmě podepisuje i současné tropické počasí.

Volby se dnes konají tam, kde se dosavadní zastupitelstva během půlroku od loňských komunálních voleb rozpadla

Na jižní Moravě dnes lidé volí zastupitelstvo v šesti obcích. Dopoledne byl nejmenší zájem o volby v Kravsku na Znojemsku, kde přišlo pouze 12 procent voličů. V ostatních místech odvolila minimálně pětina lidí. Nejvíce jich bylo v Litostrově na Brněnsku, kde bylo dopoledne ve volební místností téměř 30 procent voličů.

Volby se dnes konají tam, kde se dosavadní zastupitelstva během půlroku od loňských komunálních voleb rozpadla. Celkem se obsazuje 138 zastupitelských míst, o které usiluje 378 kandidátů. Nejjednodušší výběr jen z jedné kandidátky mají voliči ve Vikanticích na Šumpersku, Bludově na Kutnohorsku, Neveklovicích na Mladoboleslavsku a v Želivsku na Svitavsku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…