Účastníci odborné debaty: Koncentraci vlastnictví médií nevyřeší jen novela o vysílání

09.06.2015 15:06

Koncentraci vlastnictví médií nevyřeší jen novela o rozhlasovém a televizním vysílání, kterou chystá Ministerstvo kultury. Shodla se na tom dnes řada účastníků odborné debaty zástupců médií a právníků s politiky, kterou uspořádal senátní kulturní výbor. Náměstkyně ministra kultury Kateřina Kalistová uvedla, že s další úpravou se čeká na chystanou evropskou směrnici, která by v případě přijetí mohla být do českého právního řádu převedena do tří či čtyř let.

Účastníci odborné debaty: Koncentraci vlastnictví médií nevyřeší jen novela o vysílání
Foto: Archiv KK
Popisek: Kateřina Kalistová

Chystaná novela o vysílání má podle náměstkyně posílit možnost kontroly vlastnické struktury médií a upravit systém poskytování a odebírání vysílacích licencí. Novela ale nebude moci řešit současné rozložení vlastnictví médií, upozornila. „Nemůžeme vyvlastňovat licence,“ dodala.

Podle zakladatelky iniciativy Svobodu médiím je návrh novely velmi krotký

Za „velmi krotký“ označila návrh novely advokátka Hana Marvanová, zakladatelka iniciativy Svobodu médiím, jejímž záměrem je bránit kumulaci vlastnictví v médiích a jejich propojování s politickou mocí. Iniciativa vznikla mimo jiné v souvislosti s mediálními aktivitami vicepremiéra, ministra financí a předsedy ANO Andreje Babiše, který jako majitel Agrofertu vlastní jedny z největších médií v zemi včetně Mladé fronty Dnes, Lidových novin či Rádia Impuls.

Ve shodě s dalšími aktéry debaty Marvanová upozornila na nebezpečí, že média vlastněná skupinami o nich nebudou podávat objektivní informace a že jim poslouží k posilování ekonomického nebo politického vlivu. Podle Marvanové by bylo proto třeba upravit také zákony o politických stranách, o volbách a především o střetu zájmů.

Vydavatel serveru Echo 24 je proti další regulaci médií

To podpořili například organizátor debaty Jiří Šesták, Michael Fleischmann z Asociace provozovatelů soukromého vysílání nebo Václav Štětka z Institutu komunikačních studií Fakulty sociální věd Univerzity Karlovy, který se podílí na evropském projektu monitorování mediální plurality. Výsledky výzkumu mají být hotovy letos na podzim, uvedl Štětka.

Také analytik Hospodářských novin Jindřich Šídlo hovořil o změně zákona o střetu zájmů. Podle něj by ale bylo třeba najít shodu na tom, zda by média nesměl vlastnit člen parlamentu, nebo už kandidát na politickou funkci, a novelu pak „protlačit proti Andreji Babišovi“.

Vydavatel a šéfredaktor serveru Echo24.cz Dalibor Balšínek si nemyslí, že by situaci prospěla další regulace médií. Podle něj je současný stav důsledkem ekonomické situace a případnou koncentraci vlastnictví v médiích by mohl dostatečně posuzovat Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.


 

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…