Účastnit se s Kalouskem honu na prezidenta Zemana byla chyba, varoval Tejc. A rýpl si do Hermana

03.11.2016 19:06

Poslanec Jeroným Tejc (ČSSD) v posledních dnech nešetřil kritickými slovy na adresu svého předsedy strany a premiéra Bohuslava Sobotky. V pořadu Interview ČT24 nejdříve okomentoval příští volbu prezidenta v roce 2018. V tuto chvíli prý ČSSD není dost silná, aby stavěla vlastního kandidáta. Stačí si vzpomenout, jak dopadl Jiří Dienstbier. Poté se vyjadřoval k volebním výsledkům ČSSD. Tady nešetřil ostrými slovy do vlastních řad.

Účastnit se s Kalouskem honu na prezidenta Zemana byla chyba, varoval Tejc. A rýpl si do Hermana
Foto: archiv J. Tejc
Popisek: Předseda ústavně-právního výboru Poslanecké sněmovny Jeroným Tejc (ČSSD)

V úvodu pořadu hovořil o dalších prezidentských volbách. „V tuto chvíli si nemyslím, že jsme natolik silní, abychom mohli vygenerovat vlastního kandidáta. Koneckonců, posledně jsme to zkusili a nedopadlo to valně. Ale otázku, koho podpořit, si nechme až na dobu, kdy budeme přesně vědět, kdo bude kandidovat. Bylo podle mě chybou, když někteří členové strany vedli společně s Miroslavem Kalouskem jakýsi hon na Zemana. Stejně tak bychom ale neměli mít na Hradě druhého předsedu a neměli bychom Miloši Zemanovi viset na rtech a jen bezmyšlenkovitě opakovat to, co on říká,“ vykreslil svůj pohled na prezidenta Zemana Tejc.

„Měli bychom vycházet z toho, že voliči ČSSD a Miloše Zemana jsou do značné míry ze stejné skupiny, a pokud ČSSD kritizuje prezidenta Zemana, nebo naopak Zeman kritizuje ČSSD, tak to znejisťuje naše voliče a ti by se mohli rozhodnout nás nepodpořit,“ varoval poslanec. V kostce řečeno by sociální demokracie neměla být spojena s Milošem Zemanem pupeční šňůrou, ale zároveň by se strana neměla od prezidenta úplně odvracet. 

Ve druhé polovině pořadu se vyjádřil k volebním výsledkům ČSSD z poslední doby. „Je otázka, jestli se odrazíme nahoru, nebo se staneme stranou, která má osm nebo devět procent, ale už nedokáže vyhrávat volby,“ nastínil křižovatku, na které se ČSSD prý nalézá. Proč se sociální demokracie na této křižovatce ocitla?  

„Možná jsme se nepostavili dostatečně razantně k otázce církevních restitucí a možná jsme se nejasně vyjadřovali k migrační krizi. Možná jsme dostali facku od voličů za to, jak jsme se postavili k policejní reformě, která nebyla dostatečně dobře vykomunikovaná,“ pálil do vlastních řad Tejc.

A co by ČSSD měla udělat, aby se to změnilo? Strana by se měla zbavit nálepky strany, která plně zvyšuje dávky. „Měli bychom se stát stranou, která bude solidární s odpovědnými. Musíme se vrátit k zaměstnancům a musíme se vrátit k seniorům a dalším voličům,“ pokračoval poslanec. Členové sociální demokracie musejí podle Tejce vést vnitřní debatu o programu. Tejc má za to, že nemá smysl se neustále zaklínat nadcházejícími volbami. V příštích deseti letech máme volby každý rok a Tejc má za nesmyslné, aby se ČSSD příštích deset let neměnila.

Nakonec padlo pár slov i k Číně, resp. k Tibetu. Tejc si v této souvislosti rýpl do ministra Hermana. „Nevím, jestli pan Herman chtěl osvobodit Tibet, což se mu moc nepovedlo, ale nepochybně svou akcí zamezil tomu, aby se zvýšil vývoz zemědělské produkce do Číny. To je hmatatelný výsledek jeho snah.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…