Učitelé chtěli přidat, aby měli více než pokladní. Místo toho jim sepsali řád a poslali lektory. A navíc mohou peníze skončit úplně jinde

24.05.2017 20:36

Čeští učitelé často živoří. Pokladní v Lidlu může brát víc, než je nástupní plat učitele, což v sobotním rozhovoru pro Právo potvrdil i nový nastupující ministr financí za ANO Ivan Pilný. Nízké platy učitelů by mělo pomoci vyřešit zavedení kariérního řádu pro pedagogy coby vlajkové lodi ministryně školství Kateřiny Valachové (ČSSD). Proti jeho schválení nyní u senátorů brojí iniciativa Pedagogická komora, která za tím účelem získala již více než šest tisíc podpisů pedagogů. Zároveň mezi učiteli existuje obava, že by peníze pro učitele mohly skončit na účtech úředníků a firem zabezpečujících zavádění systému. MŠMT již nyní schválilo půl miliardy pro Národní institut pro další vzdělávání (NIDV). A to přitom samotný zákon ještě neprošel senátem, což podle šéfa iniciativy může být problém.

Učitelé chtěli přidat, aby měli více než pokladní. Místo toho jim sepsali řád a poslali lektory. A navíc mohou peníze skončit úplně jinde
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Gymnázium Jevíčko v Pardubickém kraji

„Na systém zavedení kariérního řádu do škol jsou schváleny dvě miliardy. Pro začátek je to půl miliardy a dalších 1,5 miliardy má jít z evropských fondů,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz za učitelskou iniciativu Pedagogická komora Radek Sárkozi. „To bude stát ten systém,“ doplnil. Peníze by měly jít do Národního institutu pro další vzdělávání, lektorům. „Kam to všechno půjde, se neví,“ dodal. Učitel se kvůli 2–5 tisícům navíc bude muset školit. Do hodin mu budou chodit inspektoři, „školit se budou muset lidé, kteří budou učitele zkoušet, na ty jdou ty peníze,“ uvedl Sárkozi. „Říká se tomu alokace. Půl miliardy už tam je a jeden a půl další je schválen z evropských fondů,“ dodal.  Peníze pro NIDV navíc ministerstvo schválilo, aniž zákon o kariérním řádu učitelů prošel senátem. A to podle Sárkoziho představuje „pochybné porušení rozpočtových pravidel“. „Hypoteticky by to mohlo vést až k tomu, že bychom ty peníze museli vracet Evropské unii,“ sdělil ParlamentnímListům.cz po telefonu. „Média o nás nepíší. Tváří se, jako by těch šest tisíc podepsaných učitelů pod naší výzvou neexistovalo,“ postěžoval si.    

Skepticky se k zavádění kariérního řádu staví i dvojice zkušených pedagožek, které ParlamentníListy.cz. oslovily. Ty rovněž stojí za výzvou iniciativy senátorům s apelem na to, kariérní řád výrazně přeformulovat či v podobě, v jaké je, zrušit. Podle Hany Vackové, která začínala učit již v roce 1978 a v současnosti učí výtvarnou výchovu, český jazyk a základy společenských věd na olomouckém gymnáziu, kariérní řád není pořádně připravený. „Čeho se bojím nejvíce, je, že přibude papírování. Už teď je to na hranici únosnosti,“ tvrdí. Podle Vackové je problém i v tom, že určitá část učitelů dělá navíc spoustu věcí: školí se a vzdělává celý život. To vše by po zavedení kariérního řádu mělo být anulováno. Do plného rozjetí systému, než proběhnou první atestace, však podle ní ještě zbývají zhruba tři roky.     

Podle Vackové je problém i v tom, že určitá část učitelů dělá navíc spoustu věcí: školí se, dále se vzdělává. To vše bude podle ní anulováno. „Nebude to mít po zavedení kariérního řádu v této podobě žádnou cenu. Cenu má až to, co v jeho rámci odsouhlasí ministerstvo,“ tvrdí. Do plného rozjetí toho všeho však trvají ještě zhruba tři roky. Podle Vackové nepomůže kariérní řád ani mladým absolventům, které by měl přilákat do školství, jak zčásti naznačovala ministryně školství Valachová (ČSSD). „Mladým lidem, si myslím, že kariérní řád moc nepomůže. Spíš zvýší hrůzu z toho, co vše je ve školství možné,“ uvedla. Kromě nízkých platů hrozí podle ní učitelům při nástupu do práce velký stres, tlak a možná i nedobré vztahy na mnoha pracovištích. „To vydrží jen člověk, který má k tomu povolání velkou lásku,“ doplnila. Učitelé jsou podle ní, a potvrzují to i statistiky, nejhůře placenými vysokoškoláky v Česku. Po loňském přidání z iniciativy ministryně Valachové si polepšili zhruba o pětistovku. I tak je jejich nástupní plat srovnatelný s tím, na co si přijdou pokladní v Lidlu, tedy zhruba 23 tisíc hrubého

Této paralely si v sobotním rozhovoru pro deník Právo všiml i nový ministr financí Ivan Pilný (ANO). A signál, který to vysílá? „Žijeme v době, která má ekonomiku na prvním místě. Takové sdělení, že prodavačka bere srovnatelně co učitel nebo více, učitelské profesi velmi ubližuje,“ uvedla Vacková. „Stále méně a méně mých studentů chce studovat Pedagogickou fakultu. Ptají se mě proč a co by jim to mělo přinést. Ale oni mají trošku i nereálné představy, kolik budou v budoucnu vydělávat,“ poznamenala.  

Ještě ostřeji se do kariérního řádu pro ParlamentníListy.cz opřela učitelka angličtiny s více než dvacetiletou praxí Jana Kunštěková z pražské ZŠ Vratislavova, jež rovněž stojí za iniciativou. „Hlavním problémem kariérního řádu je, že je to tunel. Velká část peněz nejde na platy učitelů, ale na servis zabezpečující atestace. Na úředníky ministerstva školství, na další státní úředníky dceřiných organizací jako NIDV,“ uvedla s tím, že obrovské peníze spolkne administrativa, která s tím má být spojená. Zároveň podle ní ani ministerstvo oficiálně nezveřejnilo, kolik to celé má stát. „Mé vnitřní zdroje z ministerstva tvrdí, že to bude mezi jednou až pěti miliardami korun ročně, a to je polovina částky potřebné k tomu, aby učitelům mohli zvýšit platy na 40 tisíc korun,“ sdělila Kunšteková ParlamentnímListům.cz s poukázáním na to, že místo zavádění kariérního řádu mohly peníze jít na prosté zvýšení platů učitelů, tak aby odpovídaly při srovnání s ostatními vysokoškolskými profesemi. „Dnes jsou učitelé platově na úrovni 55 procent průměru výdělků vysokoškoláků. A nevím, jestli tedy toto můžeme považovat za úspěšné působení učitelských odborů, které zákon o kariérním řádu podporují,“ doplnila.     

Okamžitě po zavedení řádu se navíc podle Kunštěkové zhorší situace čerstvých absolventů. „Ti budou dva roky v roli začínajícího učitele a budou pracovat na smlouvu na dobu určitou,“ sdělila ParlamentnímListům.cz. A ta jim podle ní významně znemožňuje vzít si například hypotéku. „Atestace na třetí stupeň připadá v úvahu až v roce 2021 nebo 2022. Teprve až někdy v té době dostanou učitelé možná přidáno. A to ještě nějakých 1 500 až 3 000 korun pro vynikající učitele, tedy třetí stupeň. Je toto ohodnocení vynikajícího učitele? Těžko,“ uvedla Kunštěková. „A na kolik vynikajících učitelů v rozpočtu peněz bude?“ doplnila.


 

reklama

autor: Jonáš Kříž

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …