Učitele vyhodili, protože žákům v islámském oděvu vykládal o toleranci

30.06.2016 11:17

Učitel Antonín Kolář na Masarykově gymnáziu v Plzni končí. Důvodem je to, že přišel do školy oblečený jako muslim a přednášel o toleranci. Studenti jej natočili, učitel video zveřejnil a poté byl označen za islamistu. Následně se téměř rok dohadoval s vedením gymnázia o vhodnosti svého počínání. Nyní odchází. Píše o tom server Echo24.cz.

Učitele vyhodili, protože žákům v islámském oděvu vykládal o toleranci
Foto: Vít Hassan
Popisek: V Teplicích proti muslimům

Poté, co video s Kolářem uniklo na veřejnost, ředitelka Olga Matějková jeho oděv označila za nevhodný a vyžadovala okamžité stažení videa. Prý kazí dobré jméno školy a může v lidech vyvolávat strach. Slova o kažení pověsti Matějková nyní popřela. Co však uvádí, že Kolář, učitel dějepisu, před studenty předstoupil v muslimském oděvu po jejím předchozím zákazu. Poté, co spor skončil výtkou učiteli, oznámil odchod. Studenti se však nyní bouří a uspořádali akci za setrvání dějepisáře na škole.

„Podle zjištěných skutečností jste dne 1. 9. 2015 nerespektoval příkaz ředitelky školy a dostavil se na pracoviště před svoji novou třídu přes výslovný zákaz ve velmi nevhodně zvoleném obleku. O celé této Vámi připravované akci jsme hovořili v srpnu 2015 a dohodli jsme se, že tímto způsobem školní rok zahajovat nebudete,“ píše ve výtce ředitelka. Podle ní jsme Češi a podle toho bychom měli chodit i oblečení. Konkrétnější výtku k nevhodnosti však neuvedla. 

Každopádně učitelovo oblečení donutilo dokonce dva anonymy k tomu, aby jej označily za islamistu. Kolář přitom měl tradiční muslimský oděv na sobě asi 15 minut. Studentům se při té příležitosti snažil přednášet o toleranci, porozumění, svobodě, demokracii a náboženství. Podle jeho slov je tak patrné, že vedení školy ani anonymy si video neposlechly, ale daly jen na první dojem. 

Původní text ZDE.

„Dodnes netuším, kdo a jak definuje velmi nevhodný oblek, mně se v daný moment, tedy na začátku školního roku, zdál naopak aktualizovaně velmi vhodný k tomu, aby upoutal pozornost studentů a motivoval je k naslouchání myšlenkám, které jsem jim chtěl první školní den sdělit. Sama jste hovořila o tom, že první dojem je z psychologického hlediska klíčový, a takto jsem i já ke své hodině přistupoval,“ napsal Kolář v odpovědi ředitelce školy. Natočil také další video, na němž předvádí další oblečení a uvádí, že s ním by asi nikdo problém neměl. Vystupuje jako Uzbek, Vietnamec, Armén či Tádžik. 

Matějková také vidí problém v tom, že Kolář i bez souhlasu studentů a rodičů zveřejnil video na serveru YouTube. Porušil tím tak prý zákon o ochraně osobních údajů. Svého nápadu s nahrávkou nelituje, neboť díky ní může nyní čelit negativním výtkám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…