Účtování s komunisty na jihu. Sebrali čestné občanství Antonínu Zápotockému

10.05.2021 18:31

Bývalý prezident Československa Antonín Zápotocký už není čestným občanem Českých Budějovic. Stejně tak zastupitelé odebrali čestné občanství i někdejšímu komunistickému politikovi Václavu Noskovi. Píše to server iDNES.cz.

Účtování s komunisty na jihu. Sebrali čestné občanství Antonínu Zápotockému
Foto: cb-info.cz
Popisek: České Budějovice

O tom, kdo zůstane čestným občanem Českých Budějovic, rozhodovali českobudějovičtí zastupitelé na svém dnešním zasedání. Nově tak čestnými občany nebudou ani Zápotocký, ani Nosek, kdo jím však zůstává, je první žena ve vesmíru a ruská politička Valentina Těreškovová.

Čestnými občany Českých Budějovic pak nebudou ani exministr školství ze 40. a 50. let minulého století Zdeněk Nejedlý a také další Zdeněk, náměstek předsedy vlády v letech 1948 až 1953 Zdeněk Fierlinger.

„Není to přepisování dějin, ale jejich spravedlivé uzavření,“ požadoval odebrání čestného občanství těmto čtyřem lidem pirátský zastupitel Jaroslav Hanzal. Jeho výčet pak doplnil lidovecký zastupitel Šimon Heller, a to právě o Těreškovovou. 

„Je to člověk, který se podílí na nedemokratickém režimu a my ho vedeme jako čestného občana. Nikdo historii nepřepisuje, můj návrh pouze říká, že byla Valentina Těreškovová čestným občanem od roku 1978 do roku 2021,“ řekl Heller. A právě tento návrh neprošel, pro něj byli jen čtyři zastupitelé.

Oprava na základě podnětu čtenáře: Antonín Zápotocký nikdy nebyl prezidentem socialistického Československa. Do přijetí socialistické ústavy v roce 1960 jsme byli státem lidovědemokratickým.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

7:43 Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj před pár dny sdělil členům NATO, že Ukrajina potřebuje minimá…