Údajné zákulisí "puče" v ČSSD: Sobotkův rádce v USA, Babišova dáma v pozadí i vlivný Jansta

08.11.2013 9:38

Hospodářské noviny přinášejí podrobnosti z osudného jednání předsednictva ČSSD, na kterém se jihomoravský hejtman Michal Hašek pokusil svrhnout z čela strany Bohuslava Sobotku. Ten prý už předem z dostupných informací vytušil, že se bude rozhodovat o jeho další politické kariéře. Hašek a jeho spojenec Jeroným Tejc v pátek dopoledne oznámili rezignaci na své posty ve vedení strany.

Údajné zákulisí "puče" v ČSSD: Sobotkův rádce v USA, Babišova dáma v pozadí i vlivný Jansta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Hašek s Bohuslavem Sobotkou

Určité indicie o tom, že Michal Hašek chystá zradu podle dnešního článku v HN pochytil šéf sociálních demokratů Bohuslav Sobotka už před volbami. Když už bylo téměř jasné, že Hašek chystá útok, neměl ale čas zjišťovat detaily nebo pátrat po jeho spojencích. Situaci podle deníku navíc komplikovalo to, že Sobotkův blízký spolupracovník a rádce, právník Radek Pokorný, byl zrovna na dovolené v New Yorku. Šéf strany se tak rozhodl pro jedinou možnou taktiku - necouvnout.

Mezitím už Hašek a Jeroným Tejc jednali s členy předsednictva a snažili se získat hlasy na svou stranu. "Obcházeli nás s tím, že mají jasnou většinu a že jestli chci být na straně vítězů, tak se musím také přidat. A že pokud podržím Sobotku, tak jsem skončil," popsal novinám jeden z účastníků nedělního jednání předsednictva.

Ne všichni ale "pučistům" stoprocentně důvěřovali. "Měli to strašně nepřipravené, až z toho šla hrůza. Zrazoval jsem je, ať to nedělají, neměli vůbec vyjednanou podporu Babiše, ale neposlouchali," řekl HN další zdroj, který si přál rovněž zůstat v anonymitě.

Hned na začátku jednání si prý Hašek vytáhl Sobotku stranou za dveře a řekl mu, co přijde. Oba se údajně vrátili do místnosti pobledlí - Sobotka vzteky, Hašek z nepříjemnosti celé situace.

Poté se ale strhla vlna demonstrací a akcí na podporu Sobotky. Jihomoravský hejtman a nyní už bývalý druhý muž strany Michal Hašek podle HN podcenil další věc - nechal se uchlácholit slibem vlivného právníka Miroslava Jansty, že získá podporu Andreje Babiše. Ale podnikatel a šéf hnutí ANO se s ním ani nesešel.

Sobotkovy spojky

Naopak Sobotkův tábor, jak píší HN, měl u Babiše hned několik spojek. Jednou z nich má podle deníku být místostarostka Prahy 10 Radmila Kleslová (ČSSD), lobbistka, která prý pracuje pro Babišův holding Agrofert a která prý v poslední době šéfovi ANO radí a vysvětluje mu okolnosti zákulisních her v sociální demokracii.

Ačkoli Kleslová nikdy nepatřila k Sobotkovým spojencům, v poslední době prý stejně jako její kolega z radnice, Miroslav Svoboda, změnila názor a šéfovi ČSSD u Babiše pomohla.

Zpravodajský server Českého rozhlasu - Rádio Česko psal už v roce 2009 o tom, že Kleslová nastoupila v dubnu 1988 jako příslušnice elitní složky komunistické špionáže, tedy nelegální rozvědky. Byla zařazena do odboru, který měl na starosti výběr, výchovu a řízení nových kádrů pro špionážní práci. Nicméně mluvčí strany tehdy uvedla, že Kleslová předložila negativní lustrační ověření.

Pootevřená dvířka

Sobotka měl podle deníku k Babišovi pootevřené ještě další cesty. Zmíněný právník Radek Pokorný, hlavní spojenec Sobotky, a také někdejší předseda ČSSD Stanislav Gross mají k Babišovi blízko. Gross sice neměl v puči favorita, měl ale jednoho nepřítele, a to Haška.

Sám šéf ANO nicméně odmítá prozradit, kdo ho přesvědčil. "Jsem si dobře vědom, že jsem spolurozhodl o tom, kdo ten spor vyhraje," prohlásil Babiš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…