Údajný zdroj z ukrajinského ministerstva: Letadlo omylem sestřelila naše armáda

27.07.2014 12:42

Portál Hlas Ruska tvrdí, že malajsijský boeing mohl být sestřelen při cvičení ukrajinskou armádou. Tuto informací měl vyzradit představitel jednoho ze silových ukrajinských resortů.

Údajný zdroj z ukrajinského ministerstva: Letadlo omylem sestřelila naše armáda
Foto: tan
Popisek: Trosky malajského letadla na Ukrajině

„Zdroj sdělil, že velitel 156. protivzdušného pluku dostal za úkol nacvičit nasazení rakety Buk M1. Zdroj sdělil, že se vyšetřování mimořádné události věnují příslušníci SBU a že v den havárie večer odvezli velitele baterie s posádkou,“ píše server. Není však jasné, kdo je oním utajovaným zdrojem.

Podstatné je, že ke skutečnému odpalu rakety nemělo dojít. Cvičení se konalo sedmnáctého července. Případem se prý zabývá ukrajinská tajná služba SBU, i to prozradil utajovaný zdroj.

Oficiální zdroje z Kyjeva na informaci zatím nereagovaly.

Hledá se viník

Letadlo společnosti Malaysia Airlines bylo před deseti dny údajně sestřeleno raketou nad východní Ukrajinou. Zahynulo všech 298 lidí na palubě, mezi oběťmi je 193 Nizozemců.

Do Nizozemska byla už přepravena všechna těla a části těl, nalezené na místě pádu letadla a převezené na charkovské letiště v železničních chladírenských vagonech. Od středy do soboty bylo z Charkova do Nizozemska transportováno celkem 227 rakví. Nizozemské ministerstvo spravedlnosti v sobotu oznámilo, že byla identifikována první oběť katastrofy letu MH17. Dodalo, že jde o nizozemského občana, ale jeho totožnost neuvedlo.

Na místě havárie se ale podle různých zdrojů nachází ještě řada lidských pozůstatků.

Příčiny pádu letadla a odpovědnost za katastrofu nejsou zatím jasné. Kyjev a Západ ale poukazují na údajný podíl Ruska na katastrofě, přinejmenším v podobě vyzbrojování proruských vzbouřenců.

Rusko dnes oznámilo, že vysílá na východ Ukrajiny čtyři experty, kteří se budou podílet na mezinárodním vyšetřování příčin pádu malajsijského letadla. Podle ruských médií o tom informovalo ministerstvo dopravy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…