Udání za Klausovu amnestii: Nečas prý kličkuje a neví kudy kam

17.12.2013 4:44

Zveřejněný text části odposlechu bývalého předsedy vlády Petra Nečase, v němž prohlásil, že v případě amnestie šlo o podpis za podpis, podnítil spekulace, že Nečas schválení amnestie vyobchodoval s prezidentem Klausem. Zakládající člen občanského sdružení Vraťte nám stát a zároveň spoluautor nového trestního oznámení na expremiéra Jaroslav Kuchař je přesvědčen, že už nejde jen o indicie, ale že se ukázalo, že musel existovat výměnný obchod.

Udání za Klausovu amnestii: Nečas prý kličkuje a neví kudy kam
Foto: Hans Štembera
Popisek: Expremiér Petr Nečas

Anketa

Pokud lidovci budou chtít víc křesel, než jim budou "socani" a babišovci ochotni dát,...

hlasovalo: 13557 lidí

Už téměř rok se občanské sdružení za obnovu demokracie Vraťte nám stát! tvrdošíjně pokouší pohnat k zodpovědnosti ty, kteří se podepsali pod letošní amnestii. Díky ní se na svobodu dostalo 6500 vězňů a podmíněné či alternativní tresty byly prominuty dalším desetitisícům lidí. Nejvíce kritizován byl aboliční článek amnestie, který se vztahoval na některé rozsáhlé hospodářské kauzy s miliardovými škodami. I proto se sdružení Vraťte nám stát angažovalo ve výzvě senátorům, aby obžalovali tehdejšího prezidenta Václava Klause z velezrady.

Nesouhlasný názor na trestní oznámení a pohled, který se zastává Nečase najdete ZDE

I když Ústavní soud zastavil řízení a žalobou Senátu na Václava Klause se odmítl zabývat, občanské sdružení se nevzdalo. Na jaře podalo trestní oznámení na tehdejšího premiéra Petra Nečase pro podezření ze zneužití pravomoci úřední osoby nebo maření úkolu úřední osoby z nedbalosti, za což byl považován přiložený Nečasův podpis pod Klausovou amnestií. Toto trestní oznámení však policie odložila.

Anketa

Mají se úředníkům zvýšit platy?

hlasovalo: 4458 lidí

Expremiér si byl plně vědom škodlivého znění amnestie

Ani to však definitivní klid předsedovi vlády v této kauze nepřineslo. Server Aktuálně.cz přinesl na světlo světa informaci, že Petr Nečas v lednu v odposlouchávaném hovoru řekl tehdejší šéfce svého sekretariátu Janě Nagyové, že svůj spolupodpis pod amnestií vyměnil za souhlas prezidenta s konsolidačním balíčkem připraveným tehdejší vládou. „Amnestie je strašný průšvih,“ řekl tehdejší premiér podle policejního spisu Nagyové v rozhovoru, který se odehrál 5. ledna odpoledne, a prohlásil, že „může říct otevřeně, že šlo o podpis za podpis“.



Už den po této zprávě podalo občanské sdružení Vraťte nám stát znovu trestní oznámení na bývalého předsedu vlády Petra Nečase. „Informace naznačují, že expremiér si byl plně vědom škodlivého znění amnestie a svůj podpis pod ni připojil výměnou za zisk vlastní politické výhody,“ sdělili v prohlášení členové občanského sdružení Vraťte nám stát Petr Havlík, Hana Marvanová a Jaroslav Kuchař. Jsou toho názoru, že se Petr Nečas mohl dopustit zneužití pravomoci úřední osoby, přijetí úplatku a podplácení nebo zločinného spolčení.

Jasné známky úmyslu osvobodit skupinu lidí

„Informace zveřejněné na Aktuálně.cz o tom odposlechu byly pro nás jasným signálem, že nejen na straně Petra Nečase, ale i na straně Hradu musela existovat nějaká dohoda,“ vysvětluje pro ParlamentníListy.cz Jaroslav Kuchař, zakládající člen občanské iniciativy Vyměňte politiky.cz a Vraťte nám stát, co bylo důvodem pro opětovné podání trestního oznámení na expremiéra Petra Nečase.



Na něj by už policie mohla pohlížet jinak než na to původní. „Už tehdy v únoru, březnu byly ty indicie tak silné. Teď se jenom potvrdilo, že to nebyly jenom nějaké indicie, ale že tam nějaký výměnný obchod musel existovat. Myslíme si, že to vykazovalo jasné známky úmyslu osvobodit skupinu lidí, kteří byli tím druhým článkem amnestie zbaveni trestní odpovědnosti. Tak to je ten důvod, proč má smysl to trestní oznámení znovu podávat,“ konstatuje Jaroslav Kuchař.

Nečas neví kudy kam, a proto kličkuje

Po zveřejnění expremiérových slov z odposlechu Petr Nečas uvedl, že jeho slova „podpis za podpis“ byla vytržena z kontextu a nevyjadřují nic jiného než jeho pocit, že nepodepsat amnestii by nebylo férové. „Když tam padlo slovní spojení ´podpis za podpis´, tak je to jeho vysvětlení úplně absurdní. Spíš to vypadá, že neví kudy kam. Tam je jasně z té věty slyšet, že se jednalo o obchod ve stylu něco za něco. Podle mě pan Nečas teď jenom kličkuje, protože ho minulost dobíhá,“ říká pro ParlamentníListy.cz Jaroslav Kuchař.



Pochopení nemá ani pro Nečasova slova o pocitech. „Pocitově to může vysvětlovat kdokoli, ale ne premiér. Ten má odpovědnost ze zákona a na něm je kontrasignace. Kdyby to nepodepsal, tak by amnestie nebyla. Vždyť přece vláda, kterou zastupoval, nesla za tu amnestii odpovědnost jako celek. Je to prima to brát pocitově jako fyzická osoba, ale jako premiér musí rozhodovat podle zákona,“ zdůrazňuje spoluautor trestního oznámení na Petra Nečase.

Expremiér mohl být pod tlakem nebo neviděl článek dvě

A neodvolává se jen na zmíněná slova z odposlechů. „Do dneška nevíme, kdy tu amnestii podepsal, jak se dostala na Úřad vlády, ani kde to bylo. Vůbec na to na Úřadu vlády neexistuje spisová značka jako důkaz toho, že to přišlo oficiální cestou, nemá to ani číslo jednací. Je spousta důvodů se domnívat, že to tehdejší premiér podepsal pod tlakem. Dokonce existuje i hypotéza, že podepsal něco, co neobsahovalo ten článek dvě, že to tam bylo dodatečně vloženo,“ poznamenává Jaroslav Kuchař.

Osloveným politikům ODS se k trestnímu oznámení občanského sdružení Vraťte nám stát na jejich bývalého předsedu vyjadřovat nechtělo. Zareagovala jen poslankyně Jana Černochová, která ovšem upozornila, že o novém podání iniciativy nic neví. „Trestní oznámení si může podávat každý na každého,“ dodává pro ParlamentníListy.cz Jana Černochová.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…