Udavačství. Kritici zákona o prokazování původu majetku se obávají "podnětů" od veřejnosti

06.12.2016 16:12

Finanční správa počítá ročně s desítkami daňových kontrol v případě nesrovnalostí ohledně majetkových poměrů občanů. Umožňuje jí to novela zákona o prokazování původu majetku, která platí od prosince. Upozorňuje na to server Echo24.

Udavačství. Kritici zákona o prokazování původu majetku se obávají "podnětů" od veřejnosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

„Jedná se o doplňkový nástroj, u něhož se nepředpokládá plošné nasazení. Finanční správa počítá s kontrolami v řádu desítek daňových subjektů. Primárním cílem tohoto opatření není daňový výnos, ale zabránění společensky škodlivému jednání,“ sdělila serveru Echo24.cz mluvčí Generálního finančního ředitelství Petra Petlachová.

  • Celý text je ZDE

Jak server podotýká, zmíněná norma míří především na jednotlivce, jejichž hodnota majetku podle odhadu úřadů přesáhne jejich příjmy o více než pět milionů korun. Kromě dodatečného zdanění nepoctivcům hrozí až stoprocentní sankce. Úředníci budou čerpat informace o majetkových poměrech lidí z veřejně dostupných registrů, v terénu, ale i od „podnětů“ veřejnosti.

Jak server dále píše, právě ohledně udavačství panují největší obavy. I finanční správa s jeho nárůstem počítá, s tipy na údajné neplatiče se podle mluvčí Petlachové na úřady dosud obracely řádově pouze jednotky lidí. „Očekáváme, že dojde k nárůstu podnětů vztahujících se k institutu prokazování původu majetku a neobáváme se toho. Finanční správa obdržela v letošním roce podněty od veřejnosti využitelné k prokazování původu majetku v počtu jednotek,“ komentovala.

Podle TOP 09 i ODS norma povede k omezování lidské svobody a k šikaně ze strany úřadů. Česká legislativa má prý už nyní dostatek nástrojů pro stíhání podvodníků. Výhrady mají podle serveru také někteří odborníci na legislativu a daně, podle kterých povede k udávání lidí ze sousedství.

Podle předsedy ústavněprávního výboru Jeronýma Tejce (ČSSD) se však jedná o přijatelný kompromis. „Norma je jedněmi kritizovaná jako příliš přísná, jinými zase jako mírná. To dokazuje, že jde o rozumný kompromis převzatý z Německa a dalších vyspělých států. Normální je daně platit,“ řekl deníku Echo24.cz poslanec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…