Udáváte, ani o tom nevíte. Finanční správa prý vymyslela velmi podivný systém

03.12.2016 11:42

Udávání Čechy asi baví. EET Andreje Babiše (ANO) nabízí nejednu cestu, jak „zavařit“ neoblíbenému podnikateli. Takto se na Babišův projekt dívají jeho kritici. Generální finanční ředitelství ovšem nabízí jiný pohled.

Udáváte, ani o tom nevíte. Finanční správa prý vymyslela velmi podivný systém
Foto: hkstrategies.cz/CC
Popisek: EET, elektronická pokladna. Ilustrační foto.

Zákazník, který v restauraci nedostane účtenku, si může na „udavačském webu“ Ministerstva financí postěžovat a k podnikateli dorazí kontrola z finančního úřadu. Existuje ovšem ještě jedna cesta, jak může zákazník podnikateli řádně znepříjemnit život. Restauratér musí předat zákazníkovi účtenku a ten si pak může ověřit, zda patřičné informace o jeho obědě dostaly i příslušné úřady. Pokud se ukáže, že nikoli, živnostníka opět čeká kontrola.

„Funkce ověření účtenky funguje, informace z ověřování účtenek se budou analyzovat a mohou sloužit jako podklad pro další prošetření správce daně,“ uvedla serveru Echo24.cz Petra Petlachová z Generálního finančního ředitelství.

Celý článek najdete zde

Pokud se ověření účtenky nepovede napoprvé, zákazník je vyzván, aby si údaje z účtenky překontroloval a zadal je správně. Pokud se však ověření účtenky nepovede ani napodruhé, zákazník už není vyzván k ničemu. Finanční úřady ovšem zaznamenají podnět a mohou si na podnikatele dojít „posvítit“. Stačí k tomu třeba nepřesné zadání adresy restaurace, díky kterému se nepodaří vydání účtenky ověřit.   

„Udávání hospodských, kteří nevydali účtenku, přitom Čechy očividně baví. Od ostrého startu ve čtvrtek o půlnoci obdržela finanční správa už přes 130 oznámení o nevydaných účtenkách. Kolik lidí se snažilo neúspěšně ověřit účtenku a také eventuálně podnikatele nahlásilo, finanční správa podle Petlachové v tuto chvíli neví,“ uzavírá server.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…