Udáváte v Bruselu! Doprošujete se tam u vrchnosti! Chrstl Andrej Babiš na své kritiky. A řekl, kolik berou

16.12.2018 19:01

Většina občanů České republiky týden před Štědrým dnem peče cukroví, nakupuje a balí vánoční dárky a zapaluje adventní svíčky. Tuto neděli už by měly hořet tři. Český předseda vlády Andrej Babiš má na starosti i jiné věci. Zdá se, že jich je opravdu hodně. Ve svém tradičním týdenním shrnutí popsal, co tento týden dělal. A dobíral si europoslance.

Udáváte v Bruselu! Doprošujete se tam u vrchnosti! Chrstl Andrej Babiš na své kritiky. A řekl, kolik berou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Andrej Babiš (ANO) má možná problém. Evropský parlament vyzval k zastavení evropských dotací pro jeho Agrofert, dokud se nevyjasní, jak je to s Babišovým střetem zájmů. Český premiér tvrdí, že žádný střet zájmů nemá, protože dodržuje všechny české zákony, Agrofert převedl do svěřenského fondu a se svou firmou nemá nic společného. Europoslanci však mají pochybnosti, zda je to opravdu tak, když svěřenský fond spravuje např. jeho manželka Monika Babišová.

Anketa

Jakou školní známkou hodnotíte letošní práci premiéra Andreje Babiše?

81%
3%
1%
5%
10%
hlasovalo: 18734 lidí

Pokud právníci Evropské unie s definitivní platností řeknou, že Babiš je ve střetu zájmů, když je předsedou vlády, která dohlíží na rozdělování dotací v Česku, čeští daňoví poplatníci možná budou nuceni ze svých kapes vracet dotace, které v posledních letech dostal právě Agrofert z evropské kasy. I v tomto případě však Babiš tvrdí, že žádné vracení peněz nehrozí, protože dodržuje český zákon a navíc jako předseda vlády údajně nemá vůbec žádný vliv na to, jak se v Česku peníze rozdělují.

„Čau lidi, ten Evropský parlament jste asi sledovali. Jasně, v českých médiích. Tak to bych se vsadil, že jste si nevšimli, že jsme tam zaznamenali masivní úspěch. Evropský parlament odhlasoval reverse charge! Je to totální průlom v boji proti podvodům na daních,“ začal Babiš na sociální síti Facebook.

„A jak se nám tam vzal ten Antibabiš, v tom Evropském parlamentu? Jednoduše. Máme tam totiž některé europoslance za Českou republiku, kteří pobírají půl milionu měsíčně, ale pro naši zemi nepracují ani náhodou. Místo toho se snaží přenést boj proti mně na evropskou scénu a pořádně z toho vyvařit body před evropskými volbami,“ přiostřil šéf hnutí ANO.

Tito europoslanci se podle Babiše těší, že uspějí v evropských volbách a dostanou již řečený plat. Aby zvýšili své šance na úspěch, zvedli téma střetu Andreje Babiše. Debaty o Babišově střetu zájmů se podle Babiše zúčastnilo 30 poslanců, přičemž 19 z toho bylo českých. Český předseda vlády už však nedodal, že pro zastavení dotací Agrofertu hlasovalo více než 430 europoslanců.

Český premiér se místo toho voličů ptá, co si myslí o tom, když čeští politici v Bruselu žalují na Česko. „Co si myslíte o Češích, co udávají Čechy v Bruselu? No jo, kdykoliv byl někdo slabý doma, doprošoval se v cizině. U vrchnosti. Jasně, pan komisař pro rozpočet a lidské zdroje Günther Oettinger dostal nějaký podnět, tak se jím musí zabývat. Europoslanci zase na podnět Zelených schválili na tohle téma rezoluci. Naše vláda zareagovala okamžitě. Jako vždycky. Odpověděli jsme obratem na dopis pana Oettingera a budeme se této problematice na zítřejší vládě dál věnovat. Hned po projednání dalšího dopisu panu Oettingerovi vládou odešleme další dopis do Bruselu a doufám, že se celá situace vyřeší,“ zdůraznil Babiš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…