Udávejte! vytáhla na českém Facebooku do boje aktivistka Romancová. Ta přispívá „do hrnečku“ Jakubu Jandovi

04.10.2017 11:57

Ingrid Romancová, někdejší studentka, která zatopila Martinu Konvičkovi, se nyní společně s Jakubem Jandou věnuje odhalování falešných facebookových profilů, pracujících v ruském zájmu a snažících se ovlivnit volby. Lidi přímo vybízí, aby tyto profily udávali a raduje se z každého „sestřeleného“ profilu.

Udávejte! vytáhla na českém Facebooku do boje aktivistka Romancová. Ta přispívá „do hrnečku“ Jakubu Jandovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Facebook, ilustrační foto

Ingrid Romancová na sebe poprvé veřejně upozornila, když jako studentka Jihočeské univerzity začala bojovat s tamním pedagogem, docentem Martinem Konvičkou, když se začal angažovat v boji proti islámu. Romancová vystoupila v médiích s obviněním, že jí Konvička vyhrožoval vyhozením ze studia a vynesl její údaje ze studijního systému.

Na začátku roku 2014 se chlubila, že sepsala zprávu o jakési protiislámské demonstraci v ČR a poslala ji do OSN a také organizaci jménem Electronic Intifáda.

Romancová se již předtím politicky angažovala v České pirátské straně, kde na sjezdu v roce 2010 dokonce kandidovala do vedení.

Nyní provozuje web Evropský rozhled, kde se objevují texty jako Luhanský zpěvák Roman Razum opěvuje padlé teroristy nebo V Teplicích vzniklo nové pohřebiště sovětských vojáků. Prakticky všechny texty píše právě Ingrid Romancová, která je též vydavatelkou, sídlící v Hluboké nad Vltavou. Navázala spolupráci s Jakubem Jandou, zástupcem ředitele spolku Evropské hodnoty.

Nejnovější aktivitou Romancové je odhalovat „falešné účty na sociálních sítích, které rozdělují společnost a snaží se nečestným způsobem ovlivnit veřejné mínění“. Princip je takový, že Romancová jako tvůrce projektu bude odhalovat účty s výše zmíněnou charakteristikou, jejich identitu sdělí svým kolegům, kteří následně budou ve velkém množství nahlašovat provozovatelům sociálních sítí, aby s nimi mohli začít řízení podle svých podmínek.

„V současné chvíli jsme vybrali náhodných deset falešných profilů, které podporují separatisty na okupovaných částech Ukrajiny, ovlivňují volby do Parlamentu ČR 2017, šíří protiimigrantské nálady či desinformace,“ informovala již 28. září.

Přehlídkou úspěchů při tomto odhalování je pak zejména facebookový profil Ingrid Romancové. Ta se již 24. 9. svěřila, že se snaží vytvořit aplikaci, která by výše zmíněné „falešné účty“ rovnou shazovala. Neví prý, zda to stihne do voleb, tak své folowery prosí, aby tyto profily, které už odhalila, alespoň nahlašovali společnosti Facebook. „Facebook po nahlášení umí falešný profil shodit do pár hodin. V Rusku si pak snadněji rozmyslí, jestli tento způsob hybridní války je pro ně úspěšný,“ burcuje.

O tři dny později se do evidence nepřátelských stránek Romancová vrhla naplno. „Jdu vytvářet webové stránky, kde bude seznam falešných FB účtů snažících se ovlivnit volby do Parlamentu ČR a následné volby prezidentské, které zájemci, kterým na tom bude záležet, mohou FB nahlásit,“ ohlásila.

Své souvěrce pak instruovala: „To, co po vás chci, je, abyste se porozhlédli po FB, jestli už o nějakém falešném účtu teď nevíte. Do voleb je sice daleko, ale už možná někde nějaké účty dozrávají, aby to tu o pár dní později zcela ovládly a nevypadaly tak narychlo založené.“

Následujícího dne byl státní svátek, což ale Romancovou nezastavilo a začala zveřejňovat první „odhalené“ falešné profily. A své spolupracovníky povzbuzovala: „Rusko před americkými volbami nalilo do reklam, které šířily falešné účty, 2,5 milionu korun. Díky nám se jim podobná investice v České republice prostě nevyplatí.“

A pak začala rozdělovat úkoly: „Abyste se naučili nový návik, a to nahlašovat falešné profily sociálním sítím, musíte prvních 30 dní chodit na Target a psát si do notýsku – dneska splněno. Pak už vás to nebude otravovat a bude to pro vás stejně snadné jako po zapnutí prohlížeče přejít na Facebook.“

Následně ohlásila, že už našla dvě stovky „uzrávajících“ profilů, které neprojevují nežádoucí aktivitu, ale mohly by.

Na druhý den varovala sledované osoby, že si na ni tak snadno nepřijdou. Používá prý k jejich sledování facebookových profilů, před kterými se nedá schovat. „Samozřejmě, že vím, že se mě nepřítel tak bojí, že se snaží udělat vše proto, abych ho neviděla,“ připsala.

Po dvou dnech si Romancová postěžovala, jak už je ze sledování nepřátelských profilů vyčerpaná. „Myslím, že lidé, kteří toto sdílejí a roky se už nevěnují ničemu jinému, musí být hodně moc psychicky narušení, protože tohle normální smrtelník vydržet prostě nemůže. Pokud jsou to ovšem lidé, a nikoliv stroje…,“ zamyslela se.

Říjen na Facebooku aktivistka uvítala stížností, že Facebook nezablokoval jeden z profilů, který byl podle ní jasně falešný. Není ale prý třeba zoufat. „Když ho nahlásí více lidí, algoritmus nahradí živý člověk a tomu by příjmení už mohlo přijít falešné, i když není anglické,“ vybídla své sledovatele k činnosti.

Její popularita na Facebooku prý závratně stoupla, a proto Romancová publikovala „rady novým folowerům“. Její následovníci byli poučeni, že „můj profil je sledován velmi zlými osobami a mohli byste se stát terčem kyberšikany, nebo by vás mohlo potkat něco jiného nepříjemného“.

„Nejde z mé ani vaší strany o žádný projev slabosti, ale naopak o projev uvědomělosti a schopnosti dokázat nebýt viděn nepřítelem. Slova to nejsou planá, mezi followery mám osoby, které například zprostředkovávají schůzky Trumpových poradců s ruskými agenty, a na moje FB příspěvky už ruští Specnaz podávali začátkem roku trestní oznámení, ale neuspěli,“ objasnila, s kým mají foloweři tu čest.

Na druhý den rozšířila úkoly pro své folowery: „Pokud můžete, nahlašujte i na profilech závadné příspěvky, ať správce nemusí jejich timeline projíždět odshora dolů a poškozovat si psychické zdraví.“

V úterý odpoledne pak odprezentovala na své síti „vzkaz všem trollům“: „Šetřete síly na horší časy, které se mnou přijdou, už brzo totiž odstartuji něco mnohem, mnohem horšího, než je jen lovení fejk profilů – co to bude, to vám řekne už mainstream, to se totiž už moc nebude dát utajit a ignorovat.“ K tomu všechny své folowery vyzvala, ať podporují program Kremlin Watch, ve kterém loví ruské agenty a jejich pomocníky Jakub Janda.

Ten se na začátku října přihlásil k jejímu projektu slovy: „Lovíme falešné profily – přidejte se.“


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…