Úder České televizi: Pomlouváte!

06.06.2016 10:53

Europoslanec za ČSSD Jan Keller se rozhodl zareagovat na čin reportéra ČT24 Bohumila Vostala, jenž zveřejnil e-mailovou korespondenci, k níž mezi oběma muži došlo. Své k médiím řekl i bývalý poslanec za ODS Miroslav Macek.

Úder České televizi: Pomlouváte!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Profesor Jan Keller

„Dobrý den, k žádné z těchto otázek v podstatě nic nevím. A opravdu nemám chuť půl hodiny vymýšlet vyhýbavé odpovědi. Nekalé praktiky jsem nestudoval, nemám k tomu žádná fakta. Co čekat od Poláků skutečně nevím. Co od zasedání ministrů? Samozřejmě jen to nejhorší. Akorát nevím, v čem to bude spočívat. A brexit či nebrexit já věštit nebudu. Vždyť ani po sečtení hlasů nebudu vědět, co to přinese,“ napsal Keller mimo jiné v odpovědi Vostalovi na otázky ohledně nekalých obchodních praktik v rámci potravinového řetězce, ohledně polského předsednictví Visegrádské skupiny či o přerozdělování migrantů a brexitu.

„Česká televize, která má již delší dobu problém s vyvážeností a objektivitou svého informování, patrně již neví, čím místo toho diváky zaujmout. Nejnověji zveřejnila mail, ve kterém jsem vysvětloval svým spolupracovníkům, proč nehodlám vystoupit k tématům, které mi ČT nabídla. Nemám ve zvyku rozmělňovat televizní vysílání vstupy k tématům, ke kterým bych mohl říct jen několik obecných frází,“ napsal k tomu nyní Keller s tím, že se této hry nechce zúčastňovat. Následně zkritizoval výběr témat, k nimž v České televizi dochází. „Jako kořisti se zmocnila mého soukromého mailu, ve kterém píši, že k těmto otázkám se nebudu vyjadřovat, protože k nim nemám co říci,“ zmínil Keller, že e-mail patřil jeho spolupracovníkům.  

„Praktikami potravinových řetězců se zabývají kolegové v jiném výboru a já nejsem typ člověka, který dokáže dlouze vykládat o věcech, jimž se odborně nevěnuje. Otázka, co čekám od polského předsednictví V4, je nesmyslná. Až Poláci předsednictví nastoupí, bude si člověk moci učinit názor. Zatím je možné cokoliv, musíme si prostě počkat. Stejně tak se nezabývám tím, co přinese zasedání ministrů vnitra. Zatím jsme byli svědky toho nejhoršího, kdy ti, kdo nesouhlasili s většinovým stanoviskem, byli převálcováni. A na otázku, zda by se EU měla chystat na brexit, mohu odpovědět jediným slovem: ‚Měla.‘ Proč kvůli tomu chodit do televizního studia? Sedí v něm snad redaktoři, kteří si myslí, že by se EU na brexit chystat neměla?“ otázal se následně Keller. Zveřejnění e-mailu vnímá jako útok na Lidový dům a sociální demokracii. „Místo informování se prostě rozhodla zbytečně a nesmyslně pomlouvat,“ uvedl. 

Původní text ZDE.

„Jen během letošního roku jsem publikoval 120 článků, v kterých prakticky denně informuji o dění, které se týká České republiky, a o tom, co se projednává v Evropském parlamentu. Referuji však o věcech, které jsou skutečně aktuální, závažné a pro vývoj EU zásadní. Snad proto televizní redaktory nezajímají. Přesto všechno musím Českou televizi pochválit. Zveřejnila totiž můj mail i s informací, že v poledne půjdu k holiči. Mohu osobně dosvědčit, že alespoň v tomto bodě mluvila Česká, tedy naše, televize pravdu,“ uzavřel Keller.

K televizním a rozhlasovým redaktorům se vyjádřil i bývalý poslanec za ODS Miroslav Macek. „Omlouvám se tímto všem novinářům a rozhlasovým a televizním redaktorům, kterým jsem v mnoha posledních měsících odmítl rozhovor s tím, že už žádné dávat nebudu, a kteří by se tedy mohli cítit dotčeni tím, že v páteční příloze Blesku najednou vyšel rozhovor Dušana Spáčila se mnou,“ napsal na svůj blog Viditelný-macek.cz. A vysvětlil, že Spáčil jej oslovil již asi před rokem ohledně vydání vzpomínkové knihy, od nějž bylo následně ustoupeno, a to kvůli nedohodě ohledně prodeje.  

„S překvapením jsem pak zjistil, že bulvárně zajímavé části dávného rozhovoru vyšly nyní v příloze Blesku, a to nejen bez mé autorizace (na což jsem v Česku zvyklý), ale i bez toho, že by mi to pan Spáčil dal předem alespoň vědět,“ uvedl Macek.

Původní text ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…