Úder Georgi Sorosovi: Škodí, zneužívá neziskovky, chce nám vládnout, zastavte ho. Začíná to být opravdu velké

06.02.2017 13:44

V Makedonii se objevila iniciativa na potlačení vlivu George Sorose v zemi. Proti známému filantropovi se postavil i makedonský předseda vlády Nikola Gruevski. Někteří lidé se domnívají, že Soros představuje skutečné riziko pro stabilitu v zemi, jiní zas, že Gruevski se snaží odvést pozornost od skutečných problémů.

Úder Georgi Sorosovi: Škodí, zneužívá neziskovky, chce nám vládnout, zastavte ho. Začíná to být opravdu velké
Foto: wealthydebates.com
Popisek: George Soros

„Makedonie, která je již několik měsíců zmítána v krizi, v rámci které se byla donucena vyrovnat s přívalem běženců snažících se dostat dále do Evropy, se musí potýkat i s nepřáteli působícími uvnitř země,“ píše se na serveru Daily Caller.

Celý článek ZDE

Opravdovým nepřítelem makedonské vlády a celého národa je údajně americký miliardář a filantrop George Soros, který v zemi působí skrze svou nadaci.

„George Soros a jím financované organizace se pod záminkou budování občanské společnosti vměšují do makedonské politiky celá léta. Již téměř čtvrt století Soros finančně podporuje bývalou Komunistickou stranu Makedonie a skrze spolupráci s ní získává stále více vlivu v makedonské politice a médiích,“ píše se na americkém konzervativním serveru.

Autor článku se opírá o nedávná prohlášení makedonského předsedy vlády Nikoly Gruevskiho, který je rostoucím vlivem George Sorose v Makedonii velmi znepokojen.

„Jeho nadace, jak z finanční perspektivy, tak i z pohledu lidských zdrojů, je nejmocnější světovou nadací, která má zároveň jasné politické cíle. Soros se rozhodl využít svých finančních zdrojů k dosažení dvou hlavních cílů,“ uvedl premiér Gruevski.

První cíl je ideologického charakteru a spočívá v utvoření „otevřených společností“. Druhý cíl má finanční povahu a podle makedonského politika je založen na snaze vydělat na finančních spekulacích při využití znalosti o politickém vývoji v zemích, kde Soros působí.

„Po krátké době jsou celé instituce, ministerstva, vlády i tajné služby infiltrovány jeho postoji a názory, jeho ideologií a cíli,“ míní politik.

Podle konzervativního deníku Daily Caller George Soros usiluje o oslabení makedonské vlády, ovlivnění voleb a oslabení Evropy tím, že zneužívá uprchlickou krizi, která Makedonii silně zasáhla. Jeho konečným cílem má pak být oslabení evropské měny skrze finanční spekulace.

Soros spolupracoval i s americkým velvyslancem v Makedonii a „dalšími vlivnými osobnostmi, které mu napomáhaly k dosažení plánů na oslabení makedonského politického systému“.

Předseda vlády Makedonie Nikola Gruevski, který na konci loňského roku zvítězil ve volbách, nedávno prohlásil: „George Soros v Makedonii nemůže uspět, jelikož spravedlnost je na naší straně. Bez ohledu na jeho motivy, naše snahy jsou poctivé a spravedlivé. Soros nás nezastaví,“ uvedl politik.

V Makedonii dokonce zašli tak daleko, že v polovině ledna vytvořili novou občanskou alianci s názvem „Zastavte operace G. Sorose“. Jeden z jejich zakladatelů, Nikola Srbov, důvod k založení iniciativy vysvětlil následovně:

„Nadace Open Society, kterou vede George Soros, který skrze ni podporuje násilné procesy v Makedonii, uspěla v monopolizaci celého veřejného sektoru země. Organizace, které s ideologií George Sorose nesouhlasí, bez milosti vytlačuje ze scény.“

Alternativní vysvětlení kritiky George Sorose

Jaký je přesně důvod k náhlé protisorosovské kampani v zemi? Na případ se zaměřilo i Rádio Svobodná Evropa.

Více informací ZDE

Podle RFE je nelibost s nadací George Sorose překvapením zejména ze strany již několikrát zmiňovaného předsedy vlády Makedonie Gruevskiho; mnoho členů jeho vlády se Sorosovou nadací úzce spolupracuje, včetně současného prezidenta země Gjorgeho Ivanova. Například současný velvyslanec Makedonie v Londýně Jovan Donev v minulosti působil v několika výkonných funkcích v nadaci George Sorose.

„Gruevski, jehož strana je v Makedonii u moci od roku 2006, zvítězil v posledních parlamentních volbách pouze s těsným náskokem a nyní si vedení strany není jisté, může-li i nadále počítat s podporou koaličních partnerů. Gruevski se navíc musí potýkat s vlnou kritiky, kterou vyvolal skandál spojený s odposloucháváním několika vládních činitelů, do kterého byli údajně namočeni někteří členové jeho strany a obchodní partneři,“ píše RFE.

„Gruevski vnímá Sorose jako otce liberalismu a velkou hrozbu pro svůj autoritářský režim,“ sdělil RFE makedonský marketingový expert Arsim Zekoli.

Co na to sám Soros?

Americký miliardář se pokusil motivaci pro svou činnost vysvětlit v článku, který byl na konci loňského roku zveřejněn na jeho internetových stránkách.

Celý článek ZDE

„Jsem šestaosmdesátiletý maďarský Žid, který se stal americkým občanem po konci druhé světové války. Již ve velmi útlém věku jsem si uvědomil důležitost toho, v jakém politickém režimu člověk žije. Formativní zkušeností mého života byla okupace Maďarska nacistickým Německem v roce 1944. Pokud by si můj otec zavčas neuvědomil závažnost situace, pravděpodobně bych v té době zahynul,“ píše Soros v úvodu článku.

Poté americký miliardář vysvětluje, jak se po válce dostal do Anglie, kde na londýnské univerzitě studoval filozofii Karla Poppera.

„Pomohla mi pochopit základní rozdíl mezi dvěma typy politických režimů: tím, kde si lidé sami vybírají své zástupce, kteří mají poté za úkol hájit jejich zájmy, a tím, kde politická elita manipuluje občany ve svých státech k dosažení vlastních zájmů,“ píše Soros.

Finančník tak – podle Popperova díla – pojmenoval první typ společnosti „otevřenou“, druhý typ pak „uzavřenou“ společností. Soros přitom přiznává, že se touto klasifikací dopouští velkého zjednodušování celé problematiky, nicméně na fundamentální úrovni je prý toto rozdělení platné a dá se jím řídit.

Podle finančního experta a amatérského filosofa George Sorose jsou dnešní otevřené společnosti v krizi. Na druhé straně uzavřené společnosti jsou prý v rozkvětu.

„Vysvětluji si to tak, že zvolení lídři v otevřených společnostech zklamali své voliče, jejichž zklamání a rostoucí míra frustrace dospěla k tomu, že se stále více z nich odvrací od současné existující verze demokracie a kapitalismu,“ píše Soros.

Globalizace – zejména v oblasti volného pohybu finančního kapitálu – přispěla k nárůstu nerovnosti nejen mezi jednotlivými státy, ale i mezi lidmi uvnitř konkrétních států. Zejména v rozvinutých zemích z volného pohybu kapitálu profitovali nejvíce jeho vlastníci, kteří utváří pouze 1 % populace.

Selhání jednotlivých národních vlád, jejíchž úkolem mělo být nakupené bohatství efektivně přerozdělit, přispělo k tomu, že lidé začali stále více naslouchat populistickým politikům, což prý hraje do karet zejména prezidentovi Ruské federace Putinovi.

„Ti, kdo věří, že EU musí být zachráněna a následně reformována, musí dělat vše, aby k tomu přispěli,“ píše Soros v závěru svého článku.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…