Úder Jiřímu Dienstbierovi a Hate Free. Z prostředí, odkud to možná zabolí

27.09.2016 6:31

Občanka Eva Svobodová si na blogu iDnes.cz kladla otázku, zda máme v České republice problém s rasismem nebo možná spíše s jednou neziskovou agenturou dbající na čistotu myšlení Čechů, Moravanů a Slezanů.

Úder Jiřímu Dienstbierovi a Hate Free. Z prostředí, odkud to možná zabolí
Foto: Petr Kupka
Popisek: Transparent odkazující k iniciativě usilující o život bez násilí a nenávisti.

Českými médii proletěla zpráva, že na stadionu Bohemians nebyl promítán film o romských fotbalistech. Možná kvůli rasistickým fanouškům. Tentýž film ale odmítli promítat i v Lužánkách v Brně, ale to se najednou nic neděje. Brněnský radní Matěj Hollan z hnutí Žít Brno prý organizoval promítání filmu vedle na kluzišti a prý přišlo celých 44 lidí. Podle dámy to ukazuje, že tu čeští politici už cosi přehnali. Ten film v tom byl jaksi nevinně.

„Akci pořádala neoblíbená státní agentura pro dohled nad čistotou myšlení HateFree Culture. Co když lidé hlavně nechtěli politicky zabarvenou agitaci ve sportovním prostoru? Jak řekl předseda Družstva fanoušků Bohemians Luděk Provazník: ‚Slíbili jsme si, že na Bohemce nebude žádná politika, žádný rasismus, žádné vlajky států, kde se zrovna válčí. Žádný Tibet, ukrajinská vlajka.‘“

Svobodová si ze sociální sítě Facebook vypůjčila i názor jednoho z fanoušků – Tomáše Poláčka. Ten prozradil, že na Bohemku chodívá i ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD), který bude mít o čem přemýšlet, protože se podle všeho ukázalo, že někteří lidé mají neziskové organizace HateFree Culture plné zuby.

Celý komentář najdete zde.

„Inu, já jsem jenom obyčejnej kluk ze sektoru A5, nemám s tím vůbec nic společnýho, ale neřekl bych, že u nás přibylo rasistickejch polomozků; těch vždycky bylo a je pár desítek, zhruba procento. Romové devětadevadesáti procentům bohemáků nevaděj a romskej film by v Ďolíčku nikoho svéprávnýho nepobuřoval. Jak jsem ale v neděli po zápase pochopil, spoustu takzvanejch normálů vytočilo, že je ten film velmi výrazně spojenej s projektem HateFree Culture. Tohle znechutilo i část fanoušků, kteří mají k Romům vyloženě pozitivní vztah – ale HateFree prostě nevydejchávaj. Na nedělním zápase byl ministr Jirka Dienstbier, určitě si to vyslechl taky, má tedy o čem přemýšlet. Pověst HateFree Culture je příšerná.“

HateFree Culture není ani podle Svobodové standardní neziskovou organizací, ale uskupením, které se opravdu snaží lidem podsouvat, jak mají myslet, předkládá jim obraz nepřítele a snaží se s lidmi manipulovat. To nás prý dostává až před rok 1989. Politici se znovu snaží protlačit politiku i do sportu, jenže tentokrát se jim to moc nedaří. A není nic snazšího než odpůrce míchání politiky a sportu označit za „nácky“. Má to ale háček.

„Když tu nálepku ‚nácek‘ nalepíte na všechny kolem, nebude už nikoho strašit. Protože ‚nácek‘ bude najednou každý – táta od rodiny, sousedovic babička i školníkův pes. A pak přijde ten opravdový...“ uzavřela Svobodová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …