Úder ministryni Marksové. Kritika, která ji možná zasáhne na citlivém místě

07.03.2016 20:47

Manželé Markéta Šichtařová a Vladimír Pikora, oba ekonomové, podle všeho nemohou uvěřit tomu, co vidí. Nemohou uvěřit jednomu z posledních nápadů ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové (ČSSD), která národu v podstatě vzkazuje: Nemějte děti. Ekonomové kontrují radou: Buďte jako Romové.

Úder ministryni Marksové. Kritika, která ji možná zasáhne na citlivém místě
Foto: rep
Popisek: Romské děti si hrají na hřišti

Markéta Šichtařová a Vladimír Pikora si kladou otázku, jak to vlastně bude s českým důchodovým systémem, který za 26 let nedokázali politici příliš změnit. Pravicová vláda Petra Nečase (ODS) se sice o změnu pokusila, ale jednak podle autorů nestála za moc a jednak ji nová vláda Bohuslava Sobotky a Andreje Babiše (ANO) zase rychle zrušila.

Dnes úředníci ministerstva práce lidem říkají, že jim umožní čerpat rodičovskou dovolenou rychleji, aby se maminky mohly o to dříve vrátit do práce. Přinesou více peněz do systému a údajně pak budou mít vyšší důchod. Dítě či děti, které budou maminky mít, by měly rychle odložit v jeslích a „makat“. Šichtařová s Pikorou se však domnívají, že to nakonec dopadne jinak. Na důchody bude muset český stát vydávat tolik peněz, že se z něj stane chudinská dávka.

„Neboli ten, kdo dnes své jediné dítě odloží do jeslí, aby jednou měl větší důchod, bude mít důchod stejný jako kupříkladu Rom s deseti dětmi, který zůstane s každým dítětem doma až do začátku školní docházky. Ale s jedním rozdílem – tento Rom bude mít hodně dětí, a protože se o ně v dětství staral a nikam je neodkládal jako přítěž, jednou se o něj jeho široká rodina postará a užije si nádherné a smysluplné stáří. Zatímco matka s jedním dítětem odloženým do jeslí skončí odložená v LDN. (Ale užila si kdysi ‚kariéru‘.) Zemře sama, protože její dítě vyrůstalo v prostředí, v němž mu bylo vtloukáno, že kariéra je nade vše. Stará máma mu ji přece nebude ohrožovat,“ mohou se zájemci dočíst na blogu iDnes.cz.

Celý text najdete zde.

A pokud už se v budoucnu přece jen politici odhodlají k nějaké reformě penzí, lidé jim na to neskočí. Dobře si pamatují, že se jednou něco zavede a krátce na to zruší. Státu se tedy nedá věřit. To ale podle všeho ještě není to nejhorší.

Děti odstrkované už v čase jeslí budou mít pocit, že nikam nepatří. Nezapadnou do společnosti. Jednou jim možná přeskočí jedno či dvě kolečka, popadnou pistoli a začnou střílet. Takže je možná lepší děti nemít. Ženy pak mohou dělat kariéru, střídat partnery a živit se antidepresivy, když mají pocit, že jim v životě něco schází. To povede k tomu, že z mužů vyrostou nezodpovědní floutci, kteří se nemusejí starat o nikoho jiného než o sebe sama, jsou poněkud nepraktičtí a pro potenciální budoucí matky jaksi k ničemu.

Vítejte v moderní společnosti, kterou nám chystá dnešní doba spolu s ministerstvem práce Michaely Marksové.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…