Udeřilo od Klause. Petříčku! Jak toto vysvětlíme? Jde o text k Izraeli

28.05.2020 22:17

Někdejší vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Václava Klause Jiří Weigl se vyjádřil k textu současného šéfa diplomacie Tomáše Petříčka (ČSSD) a jeho dvou předchůdců Lubomíra Zaorálka (ČSSD) a Karla Schwarzenberga (TOP 09) kritizujícímu Izrael. Text vyvolal bouři u hlavy státu Miloše Zemana i u premiéra Andreje Babiše (ANO).

Udeřilo od Klause. Petříčku! Jak toto vysvětlíme? Jde o text k Izraeli
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Weigl

„Podivný článek kouzlem nechtěného naplno a pro všechny jasně vyjádřil to, co je zjevné už delší dobu – Česká republika žádnou zahraniční politiku nemá. Provozují ji čistě ve vlastním, soukromém zájmu pouze jednotlivci bez ohledu na zemi, její vládu a jí oficiálně deklarovanou politiku,“ nechal se slyšet Weigl ve svém komentáři zveřejněném na stránce Institutu Václava Klause. 

Anketa

Dokáží Hana Lipovská a Xaver Veselý něco skutečně změnit v ČT?

92%
8%
hlasovalo: 16152 lidí

„V důsledku politické zaslepenosti mnozí s pobavením sledují už řadu měsíců hulvátské eskapády některých pražských starostů a dokonce jsou je ochotni omlouvat a tleskat jim, jak svévolně poškozují naše vztahy s významnými velmocemi. Stejně tak svévolně připravovaná cesta druhého nejvyššího ústavního činitele republiky na Tchaj-wan, která je svým politickým vyzněním v příkrém rozporu s oficiální politikou respektování jedné Číny, k níž se hlásí nejen tato, ale všechny předchozí vlády ČR, je interpretována jako demonstrace suverenity našeho státu. Potom je tedy překvapivé, že obdobně partyzánská akce tří ministrů zahraničí vůči Izraeli vzbudila tolik rozruchu a odsudků,“ popisuje Weigl.

V tomto případě, podle jeho slov, všichni hovoří o svévolném poškození dlouhodobých vztahů. „Všem je jasné, že takovýmto způsobem se zahraniční politika provozovat nedá, že – jak správně tvrdí tři bývalí velvyslanci v Izraeli – ‚využívat zahraniční politiku jako nástroje politiky vnitřní zřídkakdy vede k něčemu dobrému‘,“ dodal.

„Co platí vůči Izraeli a v tomto případě přeneseně i vůči USA, platí i obecně. Našim partnerům v zahraničí těžko vysvětlíme, že jsme na vlastní zahraniční politiku našeho státu zcela rezignovali, že si u nás bez jakékoliv odpovědnosti každý dělá a říká do světa, co ho napadne, že pěstujeme pouze politiku vnitřní, a v té je dovoleno vše. Velmoci se na náš stát v důsledku toho zlobí a vztahy se komplikují. To určitě není zájmem České republiky a jejích občanů, to je zájmem pouze některých jednotlivců v domácích politických hrách,“ poznamenal dále Weigl.

Izrael je dle jeho slov zemí, která na povrchu může český politický chaos trochu připomínat. „Hádat se Izraelci umějí také donekonečna a právě se pokoušejí soudit za korupci svého premiéra. Snad nám budou trochu rozumět, i když o tom, jaké jsou jejich národní zájmy navenek, vždy věděli velmi dobře, umějí je hájit a tomu odpovídá i jejich váha v mezinárodních vztazích. Na rozdíl od nás,“ uzavřel.

V Izraeli proběhly v krátkém čase hned troje parlamentní volby. Až po těch třetích dokázali dva hlavní rivalové, Benjamin Netanjahu a Benjamin Ganc, zasednout k jednou stolu a utvořit koaliční vládu. Dohodli se, že se o premiérskou funkci podělí.

Mimo to také přišli s plánem na anexi židovských osad na Západním břehu Jordánu. Český ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) dal najevo, že s plánem nesouhlasí, protože podle jeho názoru by znemožnil vznik Palestiny jako samostatného státu. Jeho předchůdci v úřadu Lubomír Zaorálek (ČSSD) a Karel Schwarzenberg (TOP 09) se k němu přidali.

„Víme, že Izrael je vzácným příkladem demokracie na Blízkém východě, ale týká se to pouze jeho vlastních občanů, nikoli Palestinců na okupovaných územích. Víme také, že Palestinci v minulosti promarnili možnosti dosáhnout urovnání konfliktu. To ovšem neznamená, že mají být nyní obráni o úrodná území, klíčová pro vytvoření jakékoli formy palestinského státu,“ zkritizovala trojice mužů izraelské plány.

Prezident republiky Miloš Zeman s tímto prohlášením následně vyslovil „ostrý nesouhlas“. „Prezident republiky Miloš Zeman vyjádřil ostrý nesouhlas s článkem ‚Co bude s Palestinci a izraelskou demokracií?‘ (23. 5. 2020, Právo), který narušuje naše vztahy jak se Státem Izrael, tak s USA, Tento článek je popřením dosavadní zahraniční politiky ČR vůči Izraeli,“ napsal Ovčáček na sociální síti Twitter.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…