Udženija o Redlově skupině: My jim tady v Praze říkali „Zlínská parta“. A vědělo se o nich dlouho

20.06.2022 20:43

Kauza kolem bývalého náměstka pražského primátora Petra Hlubučka si vyžádala personální změny v hnutí STAN i ve vládě. STAN hledá nového ministra školství za Petra Gazdíka a šéf hnutí Vít Rakušan čelí výzvám k odchodu z postu ministra vnitra. „Už žádný hon na čarodějnice, ale chladnou hlavu,“ uvedla v pořadu Interview ČT2 starostka Prahy 2 a zastupitelka Prahy Alexandra Udženija z ODS, která varuje před destabilizaci vlády před českým předsednictvím v Radě EU.

Udženija o Redlově skupině: My jim tady v Praze říkali „Zlínská parta“. A vědělo se o nich dlouho
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Pražská zastupitelka Alexandra Udženija byla zvolena 1. místopředsedkyní ODS

Petr Gazdík končí ve vládě a europoslanec Stanislav Polčák pozastavil své členství v hnutí STAN. Vít Rakušan by se podle Udženiji postu ministra vnitra ale vzdávat neměl: „Říká se, že může zasahovat do vyšetřování a brzdit kauzy, tak asi kdyby mohl, tak tahle kauza nevyplave. To si musí říct vládní představitelé,“ řekla Udženija úvodem.

V kontextu změn ve vládě jí trápí nejvíce obavy z rozkolísání vlády. „Aby nedošlo k její destabilizaci, než začne předsednictví Evropské unie, to by na nás opravdu nevrhlo hezké světlo v rámci Evropy a celkově. Všichni by k tomu měli přistupovat a chladnou hlavou a zvážit to,“ připomněla.

„Nerada bych, aby tady nastal klasický hon na čarodějnice, kdokoliv se v kauze objevil, byť se tam jen náznakem mihnul, tak je najednou persona non grata, že se s ním musíme přestat bavit a přehlížet ho. Nemám informace o tom, že by v tom pan ministr vnitra jakkoliv figuroval. Uvidíme, co ukáží příští dny, zda se tam také objevuje, nebo ne,“ pokračovala.

Klíčová otázka v případě Rakušana podle ní spíše je, zda nemohl v této záležitosti konat daleko dříve. „Třeba když byl upozorňován paní Marvanovou a říkala mu, co ji v pražské buňce znepokojuje,“ podotkla.

Na dotaz, čím si vysvětluje, že někteří členové STAN udržovali tak dlouho toxické vztahy s obviněným podnikatelem Michalem Redlem, který spolupracoval také s Radovanem Krejčířem, řekla: „V Praze se tomu říká tzv. zlínská parta, všichni pocházejí z jednoho kraje. Opravdu mě to udivuje, že někdo z vysokých politiků se stýká s takovou osobou. My jsme o tom slyšeli v Praze dříve, paní Marvanová opravdu dlouhodobě upozorňovala na tyto věci,“ zopakovala Udženija.

„Že odstoupil ministr Gazdík, udělal jedině správně, to mě nepřekvapuje. Pan Polčák, ten měl odstoupit a vůbec nekandidovat za STAN už dávno, kauzy kolem něj a jeho napojení na pana Redla jsou dlouhodobé,“ podotkla.

Protože kauze prorostla do úrovně vlády, hledá se, kdo přijde do čela ministerstva školství místo Gazdíka. Spekuluje se v ODS, že novým ministrem by mohl být Robert Plaga, předchůdce Gazdíka, o tom Udženija ale informace nemá.

„Myslím, že nás čeká ještě velmi těžké období. Zdražování, energie, konflikt na Ukrajině, jakékoliv zakolísání v naší vládě nepomůže nikomu a hlavně ne občanům. Nechala bych to na představitelích vlády, ti nejlépe vědí, jakou mají situaci ve vládní koalici,“ řekla s tím, že nemůže situaci z její pozice soudit.

Aby se situace uklidnila, musí podle ní STAN svolat co nejrychleji svůj sněm. „Musí si navolit nové vedení, představit mnohem důvěryhodnější lidi a znovu získávat důvěru svých voličů. Jestli se jim to povede, to nevím. ODS byla také na dně a v čele s Fialou se jí opět podařilo důvěru občanů získat. Tato cesta je dlouhá. A pokud to Rakušan myslí dobře a pokud se kauza nebude dál rozvíjet, tak šanci má. Cesta je ale opravdu trnitá. Pokud nemá, kdo s ním potáhne za jeden provaz, tak to bude mít hodně těžké,“ domnívá se Udženija.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jan Farský byl položen dotaz

Proč jste jako jiní neodpověděli na otázky týkající se svobody projevu?

https://beta.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Prekvapeni-ze-SPOLU-Vondra-zaslal-odvaznou-odpoved-Muze-mit-dohru-755196. Je to proto, že máte máslo na hlavě, protože jste to hlavně vy, kdo tu chce omezit svobodu slova - vy to tedy nazýváte boj s dezinformacemi, ale přitom ani nejste schopni definova...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pláč, smích, obojí. Matka oběti z filozofické fakulty dostala „nabídku pomoci“

4:32 Pláč, smích, obojí. Matka oběti z filozofické fakulty dostala „nabídku pomoci“

Rodiny obětí z Filozofické fakulty UK dostanou nabídku pomoci od pražského magistrátu. Háček je v př…