Uhde v ČT vzpomínal na Vaculíka i jeho vztah s Havlem

12.06.2015 19:09

Někdejší předseda Rady České televize Milan Uhde zavítal do pátečního Interview ČT24. Promluvil především o zesnulém spisovateli a příteli Ludvíku Vaculíkovi. Popsal, proč Vaculík po listopadu 1989 nevstoupil do politiky a jaký vztah měl s Václavem Havlem. Došlo ale i na jedno „nepochopení“, které se týkalo komunistů a svobodě.

Uhde v ČT vzpomínal na Vaculíka i jeho vztah s Havlem
Foto: hns
Popisek: Milan Uhde

Proč Vaculík nikdy nešel do politiky? „On byl člověk sám za sebe, který by měl velké problémy se stranickou kázní, z komunistické strany byl ostatně vyloučen. Na členství ve stranách on zkrátka nebyl a dobře to věděl,“ poznamenal Uhde. Přiznal také, že příliš nepochopil, proč Vaculík vyčítal komunistické straně absenci svobody. „Komunisté svobodu přitom nikdy neslibovali, slibovali diktaturu a to tuhou diktaturu. Ale to už je rozdílnost pohledů lidí narozených ve dvacátých letech 20. století a lidí narozených později. Já jsem ročník 1936,“ pokračoval host.

Pokud jde o slavný text 2000 slov z roku 1968, podle Uhdeho splnil svou roli, protože vyhrotil některé stěžejní body, před kterými už se nebylo možné schovávat. Bohužel, ono vyburcování společnosti také brzy opadlo.

Pár slov padlo také o vztahu prezidenta Václava Havla a Ludvíka Vaculíka po roce 1989. Jejich vztah byl podle Uhdeho zvláštní a projevovalo se to tím, že si spolu po celý život vykali. „Já myslím, že to vyjadřuje určitý odstup,“ poznamenal. Jasně také řekl, že se změnila doba a díky tomu, že se dnes lidé mohou projevovat zcela svobodně, poněkud poklesla váha tolik ceněných spisovatelů, kteří se totéž snažili dělat i v dobách nesvobody.

Vaculík prý také mistrně pracoval s nadsázkou. Svými prohlášeními asi také dráždil, provokoval ženy, pokud je ale lidé brali vážně. „On byl ctitel krásných pěkných žen, které měly rády chlapy, ale já si netroufám mu sahat do svědomí a říkat, co si o ženách opravdu myslel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…