Uherský Brod vybuduje na místě tragické střelby pietní místo

07.05.2015 14:49

herský Brod vybuduje na místě únorové tragické střelby pietní místo. Radnice vypsala veřejnou zakázku na vypracování architektonické studie veřejného prostranství u restaurace Družba, ve které vrah zastřelil osm lidí a pak i sebe. Zastupitelé také rozdělili obětem a pozůstalým zbylou částku, kterou pro tyto účely uvolnilo město. O rozdělení výtěžku sbírky města, 1,7 milionu Kč, se rozhoduje.

Uherský Brod vybuduje na místě tragické střelby pietní místo
Foto: vlada.cz
Popisek: Premiér Sobotka uctil památku obětí v Uherském Brodě

"Hned prvního dne nám bylo jasné, že je to tragédie takového rozsahu, že si místo zaslouží důstojnou úpravu a pietní podobu. Věděli jsme, že nechceme tento proces uspěchat a ani nechceme být těmi, kdo budou říkat, jak má toto místo vypadat. Z toho důvodu rada města schválila vypsání výběrového řízení na architektonické ztvárnění celého prostranství," řekl dnes novinářům starosta Patrik Kunčar (KDU-ČSL). 
   
Dílo by podle něj mělo být hotové k 10. únoru příštího roku tak, aby bylo místo důstojně upraveno k připomínce prvního výročí tragického útoku. "Termín vychází z našich představ a přání. Je otázkou, jestli se podaří naplnit. Známe všechna úskalí veřejných soutěží, víme, že se to může zkomplikovat," řekl Kunčar. Zakázka bude financována z prostředků města, které na ni podle starosty hodlá uvolnit 800.000 korun bez DPH. 
   
Zastupitelé rozhodli o rozdělení zbylé částky z půl milionu, který ze svého rozpočtu město uvolnilo na pomoc obětem a pozůstalým. "Rada již dříve rozdělila více než 140.000 korun jako okamžitou finanční výpomoc. Zastupitelstvo teď rozdělilo dalších více než 350.000 Kč, které pokryly veškeré náklady spojené s pohřby, ale byli odškodněni i lidé, kteří se tragédie účastnili a byli poškozeni," uvedl místostarosta Petr Vrána (Nezávislí za rozvoj města). 
   
Ke konci dubna skončila sbírka města pro oběti a pozůstalé, v níž se shromáždilo 1,694.218 Kč. Podle Vrány je stanovena pracovní skupina, která navrhne způsob rozdělení peněz pozůstalým a zraněné ženě. Město navíc osmi rodinám obětí rozdělí 400.000 korun od Zlínského kraje. Další peníze by měl ještě přinést benefiční koncert. "Předpokládám, že nejpozději na konci června zastupitelstvo veškeré peníze rozdělí," řekl Vrána. 
   
Podle něj město při odškodnění myslelo i na další lidi, kteří byli osudného dne v restauraci a podle Vrány se například zachovali statečně. "Jsou to i lidé, kteří přišli uzavřením restaurace o zaměstnání," řekl místostarosta. V seznamu lidí, jejichž odškodnění zastupitelé schvalovali, je kromě zaměstnanců také někdejší provozovatel restaurace Družba. 
   
Tragédie se v ní stala 24. února. Místní třiašedesátiletý muž zastřelil sedm mužů a jednu ženu ve věku 27 až 66 let a pak i sebe. Muž tehdy vešel dovnitř a bez varování začal střílet. K obětem neměl žádný vztah. Další žena byla zraněna, několika lidem se podařilo utéct. Podle státního zástupce Romana Kafky byla spáchána osminásobná vražda a pokus o vraždy dalších lidí. 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…