Ukázka vzájemné (ne)spolupráce. Jurečka se ostře pustil do Zaorálka

18.12.2013 22:40

První místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka a místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek byli hosty pořadu Události, komentáře. V přímém přenosu ale příliš schopnosti vzájemné spolupráce neukázali. Ostrá debata se vedla ohledně Ministerstva zemědělství, které si nárokuje KDU-ČSL.

Ukázka vzájemné (ne)spolupráce. Jurečka se ostře pustil do Zaorálka
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Marian Jurečka, 1. místopředseda KDU-ČSL a kandidát na hejtmana v Olomouckém kraji

"My jako KDU-ČSL říkáme, že bychom rádi uskutečnili naši prioritu. A tou je Ministerstvo zemědělství," říká Jurečka. Podle Zaorálka by se ale lidovci měli soustředit spíše na sociální sféru. "Nerozumím tomu. Předpokládám, že do vlády se nevstupuje kvůli jediné věci. V našich předchozích debatách žádný spor vůbec nebyl. Byla to sociální oblast, rodina, to vypadalo, že v tom máte specifický přínos," podivuje se Zaorálek nad současnou snahou lidovců ovládnout zmiňovaný resort.



Zaorálek také vyjádřil překvapení nad tím, že lidovcům nestačí dosavadní nabídky. "Tři hlasy ve vládě, dva významné resorty. Zdráhám se uvěřit, že by na tuhle nabídku zítra vaše grémium řeklo, že o ni nemá zájem," dodává. Ve čtvrtek se má uskutečnit schůze lidovců, na které se má řešit právě probíhající krize ohledně resortu zemědělství. Jurečka si sice podle svých slov nabídky váží, ale přijde mu, že se strany něčeho "zbaví" a to pak nabídnou jim. "Šokuje mě logika toho, že všichni si rozdělíme resorty a kvůli vám se něčeho zřekneme. My vám pustíme milostivě dopravu, Ministerstvo práce a sociálních věcí," říká Jurečka.

Posedlost resortem

ČSSD byla ale podle Zaorálka vždy na straně katolíků. "Nemluvte o důveře. Jedna věc je důvěra a lidová strana od první republiky byla na straně katolické církve," oponuje Zaorálek. "Samozřejmě, že toto jsou fakta, že v něčem nejsme kompetentní, která rezonují v naší členské základně," reaguje na Zaorálkova slova Jurečka. "Nikdy jsme neslyšeli to, že by Ministerstvo zemědělství bylo prioritou sociálních demokratů. Mně ta situace přijde zvláštní," poukazuje na snahu získat resort pro sebe Jurečka.



Šéf hnutí ANO Andrej Babiš se dokonce v médiích nechal slyšet , že jsou lidovci resortem přímo posedlí. "Dneska jím nejsme posedlí. Nás voliči nejvíce spojují s venkovem a zemědělstvím. Chceme pouze naplňovat náš program. Jsme strana, která má ze současných stran k zemědělství nejblíže," říká na závěr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…