Uklidněte lidi a přestaňte zdražovat, vyzývá vládu ekonom

12.03.2013 7:43

Hlavní analytik Raiffeisenbank Aleš Michl se ve svém komentáři pro MF Dnes zamýšlí nad tím, proč zatímco Německá ekonomika roste, Česko je nemůže dohnat. Zároveň je přesvědčen, že je třeba uklidnit lidi, protože v opravdové krizi prý nejsme.

Uklidněte lidi a přestaňte zdražovat, vyzývá vládu ekonom
Foto: Hans Štembera
Popisek: Eura, ilustrační foto

Německo prý rostlo v posledních pěti letech dvaapůlkrát rychleji než Česko. Taky nezaměstnanost je u našich západních sousedů blízko dvacetiletého minima, zatímco v České republice se potýkáme s nejvyšší historickou hranicí. Aleš Michl hledá příčiny, proč nemůžeme Německou ekonomiku dohnat.

„Domnívám se, že český růst dusí mix vlastních omylů a trendu nižších dluhů, který je vlastní celému Západu. Vysvětlení je jednodušší, než si dokážeme připustit. Zvýšili jsme lidem daně a teď se divíme, že neutrácejí, a tím jakoby nerosteme. Zdražili jsme lidem elektřinu dotacemi na solární panely a teď se divíme, že spotřebovali méně?“ uvádí svůj komentář Michl.

Nejsme v krizi!

Vláda podle analytika chce, aby lidé začali utrácet, ale svými kroky podporuje opak. Peníze se tak točí jen ve finančním systému, nikoliv v reálné ekonomice, HDP neroste a výsledkem je stagnace.

Michl nabízí také řešení, jak z toho ven. „V první řadě je třeba uklidnit lidi. Nejsme v krizi! Na světě žije sedm miliard lidí, z toho dvě miliardy řeší, kde budou spát a co budou jíst. Další dvě miliardy trápí, jestli někdy budou mít vlastní bydlení. Další dvě miliardy sní o tom, že si někdy třeba, pokud bude dobře, koupí alespoň motorku. Zbylá jedna miliarda stále mluví o krizi, včetně většiny Česka,“ připomíná Michl.

Zrušit kraje, omezit byrokracii

Dalším nutným krokem je pak podle něj nezvyšovat daně a soustředit se na vlastní kroky. „Vláda a poslanci by měli snížit provozní výdaje státu o 20 procent, například zrušením krajů. Podnikatelé nemají neustále laborovat nad byrokratickou mašinérií, ale soustředit své síly na lepší nápady, které zaručí úspěch. A také by měli platit daně,“ navrhuje analytik.

Michl také upozorňuje na klišé typu „prorůstové politiky“, „strukturálních reforem“ nebo „podporu obnovitelných zdrojů“, která podle něj v reálu končí zvyšováním daní.

Výše uvedené kroky podle Michla nezaručí zázračný růst, ale nemusíme pak už prohrávat s Německem. Západní svět prý potřebuj, aby se vlády, domácnosti i firmy očistily od nadměrných dluhů. Prozatím se musíme smířit s tím, že ekonomiky porostou pomaleji a recese přijdou častěji, uzavírá Aleš Michl.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…