Ukončit Zemana. Za velezradu. A trestně stíhat Putina, zaznívá na sítích. Majdanista už jen sprostě nadával

21.04.2021 12:03

Výbuch ve Vrběticích nebyl teroristickým činem. Šlo prý přímo o válečný akt a Putina je třeba stíhat třeba i v Nizozemí. „Putin se už nesmí do EU podívat a tisíce Rusů napojených na ruskou vládu také ne,“ myslí si advokát Petr Němec. Dle jiných je třeba zastavit financování prezidenta Miloše Zemana. Stejně má prý peníze z Ruska. „Jděte do píči…“ ulevil si aktivista Tomasz Peszynski, když uslyšel, že dle státního zástupce Pavla Zemana se nebude výbuch posuzovat jako teroristický čin.

Ukončit Zemana. Za velezradu. A trestně stíhat Putina, zaznívá na sítích. Majdanista už jen sprostě nadával
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milion chvilek zorganizovalo protest před ruskou ambasádou v reakci na poslední zprávy o výbuchu ve Vrběticích

Anketa

Pokud by se potvrdilo, že sklad ve Vrběticích vyhodili do vzduchu Rusové, byl by to pro vás akt státního terorismu?

9%
88%
hlasovalo: 19121 lidí

V posledních několika dnech se v českém mediálním prostředí neprobírá téměř nic jiného, než kauza ve Vrběticích. Před sedmi lety měla dvojice ruských armádních agentů z jednotky GRU vyhodit do povětří muniční sklad ve Vrběticích. Čin si vyžádal dva mrtvé české občany a nápravu škod ve výši jedné miliardy. Po tom, co se informace dostala na povrch, tak česko-ruské vztahy nabraly zcela jinou podobu, než jaká byla doposud. K záležitosti se vyjádřila celá řada lidí, která tento krok ruské strany kritizuje.

Například bývalý poslanec a zastupitel Plzeňského kraje za TOP 09 Marek Ženíšek na svém twitteru napsal, že se Rusové nikdy nezmění, stále vyhrožují, ačkoliv to byli oni, kdo zabili dva české občany. „Kreml rozumí jen tvrdému přístupu, jinak se nám bude smát a na řadě budou další Vrbětice někde jinde v Evropě. Jsme členy EU a NATO, máme spojence. Je na čase nebát se a vyhodit všechny z ambasády v Praze,“ myslí si.

 

 

Novinář České televize Jakub Szántó upozornil na slova investigativního novináře webu Bellingcat Christa Grozeva. Právě tento server, specializující se na kriminální prostředí či válečné zóny přišel v úterý s tím, že za výbuchem ve Vrběticích bylo nejméně šest ruských agentů. Grozev reagoval na slova premiéra Andreje Babiše, který na pondělní tiskové konferenci oznámil, že se nejednalo o čin terorismu, ale šlo o útok na zboží. Za tyto slova se později omluvil. Slova předsedy vlády o popření teroristického činu ihned sdílela Russia Today. „Jestli to Babiš řekl, tak je dokonalý idiot, doufám, že to neřekl,“ napsal Grozev.

 

 

Výrok o útoku na zboží zkritizovala i předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „Vratislav Havránek a Luděk Petřík nebyli zbožím. Tečka,“ napsala.

 

 

Na stejnou věc narážel již bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček. Ten má za to, že jde o jakýsi rusko-český slovníček. „Útok na zboží – Odpálení skladu na našem území. Bratrská pomoc – Okupace Československa. Vojáci na dovolené – Anexe Krymu. Také mi ten rusko-český slovníček podsouvali, ale držel jsem se radši češtiny,“ uvedl Petříček.

 

 

Na status politika ČSSD zareagoval uživatel Pol Norman. Ten představil několik kroků, které je třeba nyní udělat. Jednak je prý třeba zastavit financování prezidenta Miloše Zemana, jelikož mají údajně zdroje z Ruska. Pak by se měla uzavřít česká ambasáda v Rusku a zároveň i ruská v Česku. Následně bychom měli požádat Evropskou unii o zastoupení České republiky v Moskvě. „4. Vracení okupované části Stromovky. 5. Demisi vlády a podání trestního oznámení za velezradu,“ dodal Norman.

Prounijní aktivista Tomasz Peszynski (dříve „Pražský Majdan“) okomentoval výrok státního zástupce Pavla Zemana, který upozornil na to, že výbuch ve Vrběticích není z právního hlediska prověřován jako trestný čin teroristického útoku. „Jděte do píči…“ ulevil si.

 

 

Jihočeský zastupitel za lidovce František Talíř se pozastavil nad tím, že prezident Zeman umí odvolat nespokojeného ministra z minuty na minutu, ale vyjádřit se k ruskému terorismu na českém území mu zabere týden. „Nejradši bych vyhostil i celou tuhle prokremelskou bandu,“ prohlásil Talíř.

 

 

Na dobu trvání reakce Hradu reagoval i aktivista a bloger Jiří Hrebenar. „To snad není možné... asi se Zeman chce poradit s Kremlem, jak na terorismus Kremlu reagovat... to dá hodně práce, a tak ta prokremelská děvka z Hradu bude do neděle mlčet,“ naštvaně vzkázal na twitteru.

 

 

Možný kandidát na prezidenta generál Petr Pavel prohlásil, že činnost české ambasády v Moskvě byla recipročním a proporčním rozhodnutím Ruska v podstatě ukončena. „Udělejme stejný krok. Trocha klidu prospěje nejen náměstí Borise Němcova, ale celé ČR. A až se vzduch vyčistí, můžeme začít znovu a tentokrát lépe,“ myslí si Pavel.

 

 

Petr Němec si myslí, že výbuch ve Vrběticích nebyl teroristickým činem. Šlo prý o něco mnohem vážnějšího. „Spáchalo jej Rusko – stát. Byl to válečný akt. Vše muselo proběhnout na pokyn Putina a s vědomím ruské vlády. Je třeba trestně stíhat Putina. A klidně přes Nizozemí. Putin se už nesmí do EU podívat a tisíce Rusů napojených na ruskou vládu také ne,“ napsal Němec.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tle

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…