Ukrajinské volby bude sledovat i Albrightová. Jednala s prozatimním prezidentem

23.05.2014 22:24

Úřadující ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov se dnes v Kyjevě setkal s bývalou americkou ministryní zahraničí Madeleine Albright, která přijela na Ukrajinu v čele skupiny amerických pozorovatelů. Albright podle televize Espreso poukázala na „historické období," jímž nyní Ukrajina prochází, a prohlásila, že země má právo být součástí Evropy.

Ukrajinské volby bude sledovat i Albrightová. Jednala s prozatimním prezidentem
Foto: Alexandr Sarnavský
Popisek: Město Malinovka na Ukrajině

Albright vede delegaci pozorovatelů amerického Národního demokratického institutu, jejímiž členy jsou rovněž bývalí demokratičtí poslanci Ted Kaufman a Jane Harman. Svůj tým poslali na Ukrajinu i američtí republikáni.

Podle mluvčí amerického ministerstva zahraničí Jennifer Psaki vyslaly USA na Ukrajinu celkem tisíc pozorovatelů, z nichž stovka tam bude působit dlouhodobě. Na přípravu a organizaci voleb věnoval Washington Ukrajině 11,4 milionu dolarů (230 milionů korun).

Turčynov při setkání s exministryní konstatoval, že Ukrajina navzdory ruské agresi míří k evropským demokratickým hodnotám. „Na většině území volby proběhnou demokraticky a transparentně," řekl prezident. Teroristickou hrozbu je podle něj Kyjev schopen „lokalizovat".

„Do postsovětské říše, kterou se Rusko snaží vybudovat, se Ukrajina nikdy nevrátí. Ukrajina bude nezávislým, demokratickým a evropským státem, jak si to přeje ukrajinský národ," řekl Turčynov Albright.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…