Ukrajina, Vrbětice, Navalný. Budou jednat ministři

19.04.2021 14:15

Ministři zahraničí členských států EU budou na on-line konferenci diskutovat o rostoucím napětí v některých otázkách kolem Ruska. Budou se zabývat zejména českým vyhoštěním ruských diplomatů kvůli údajnému zapojení ruské tajné služby do výbuchu muničního skladu ve Vrběticích. Řešit se ale má i zostřování situace na hranicích Ukrajiny nebo zdravotní stav Alexeje Navalného.

Ukrajina, Vrbětice, Navalný. Budou jednat ministři
Foto: HZS Zlínského kraje
Popisek: Plameny a výbuchy zničily muniční sklad

„Vztahy mezi Evropskou unií a Ruskem se nezlepšují, napětí roste v několika oblastech,“ řekl vysoký představitel EU pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Josep Borrell před neformální on-line konferencí ministrů zahraniční EU. „Na schůzi budeme řešit české vyhoštění ruských diplomatů, o čemž nás bude informovat náš český kolega,“ dodal Borell na adresu nového českého šéfa resortu zahraničí Jana Hamáčka (ČSSD).

Anketa

Rusko vyhostilo 20 lidí z naší ambasády v Moskvě. Má ČR vyhostit další ruské diplomaty?

12%
88%
hlasovalo: 17624 lidí

Ministři se dále budou věnovat situaci na ukrajinských hranicích, kde Rusko postupně rozmísťuje svá vojska. „Je to velmi nebezpečná situace a vyzýváme Rusko, aby stáhlo své jednotky z ukrajinských hranic,“ zdůraznil Borell podle ruské zpravodajské agentury Tass s tím, že ukrajinský ministr zahraničí Dmitrij Kuleba bude sdílet názor Kyjeva na současnou situaci.

Borell se také zmínil o zdravotním stavu opozičního předáka Alexeje Navalného. „Včera jsme vydali prohlášení jménem 27 členských států a požádali ruské orgány o poskytnutí zdravotní péče, kterou Navalnyj potřebuje, protože jsou odpovědné za jeho bezpečnost,“ zmínil Borell další problém ve spojitosti s Ruskem.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …