Ukrajina během své celé existence žila ze subvencí Ruska, vysvětluje politolog

03.05.2014 21:40

Ruský prezident Vladimir Putin se západním mocnostem pomocí Ukrajiny nemstí, ale trestá je. Tvrdí to moskevský politolog a jeden z hlavních představitelů ruského novoimperialismu Sergej Alexandrovič Karaganov.

Ukrajina během své celé existence žila ze subvencí Ruska, vysvětluje politolog
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protest za Ukrajinu

Podle svých slov politolog stále doufá, že na Ukrajině nakonec válka nebude. „Ukrajina je a už po nějakou dobu byla rozvráceným státem. Přesto doufám, že se válce vyhneme,“ uvedl v rozhovoru pro Echo24.cz.

„Může přežít, pokud se federalizuje tak důkladně, jak v jednu chvíli slíbila ukrajinská vláda. Pokud se dnešní vláda v Kyjevu bude držet svých slibů,“ dodal Sergej Alexandrovič Karaganov.

„Už nějakou dobu jsme svědky procesu, kdy ústřední vláda v Kyjevě čím dál víc ztrácela kompetentnost, schopnost vládnout, a stávala se loupeživější – od slova lupič. Bohužel lidé, kteří se na Ukrajině dostávají k moci dnes, pocházejí z té samé skupiny, která už v minulosti v tomto ohledu selhala nejvíc. Současně platí, že regionální vlády na Ukrajině obecně fungují na mnohem lepší úrovni. Takže opakuji - čím víc federalismu, tím vyšší šance, že se ta země udrží pohromadě,“ míní politolog.

Zároveň si myslí, že by Rusko vůči Ukrajině nemělo být nijak „velkorysejší“, jak navrhuje novinář, který rozhovor vede. „Ukrajina z Moskvy za uplynulých 23 let dostala subvence v hodnotě 250 miliard dolarů! Především v cenách plynu, ale i jinak. Ve skutečnosti ta země v podstatě celou dobu od získání samostatnosti žila z ruských subvencí,“ vysvětluje Karaganov.

Ruský prezident Vladimir Putin nyní odolává sankcím a výzvám západních mocností. To, že si z nich „nic nedělá“ nemyslí ale jako pomstu za dvacet let přehlížení. „Ne jako pomstu. Jako trest. Nemůžete se donekonečna spoléhat na spojence, když nedávají najevo žádnou dobrou vůli. Vezměte si vám jistě blízký příklad - rozšiřování NATO. Nejdřív nám při sjednocení Německa říkali, že nebudou posouvat svou sféru vlivu na východ od východního Německa, potom, když se začalo mluvit o přijetí některých zemí do NATO, jsme se snažili Západ přesvědčit, ať to nedělají. Na to nám odpověděli, že vlastně nemáme právo protestovat. Tentokrát jsme řekli, že máme právo protestovat – a sice železnou pěstí. Svým způsobem je to vyjádření nedůvěry za to, co všechno nám říkali, jak nám dokonce posledních dvacet a více let lhali,“ dodává ruský politolog pro Echo24.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pan

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…