Ukrajina čelí jedné konkrétní hrozbě ze strany Ruska. Může však reagovat stejně ostře, píše americký expert

26.11.2014 14:12

Profesor Edward W. Walker působící na Kalifornské univerzitě Berkeley poukazuje na riziko, které hrozí Ukrajině v nadcházejícím zimním období. Rusko by prý mohlo zastavit dodávky plynu i uhlí.

Ukrajina čelí jedné konkrétní hrozbě ze strany Ruska. Může však reagovat stejně ostře, píše americký expert
Foto: Jan Rychetský
Popisek: V Luhanské a Doněcké oblasti sochy Lenina ještě stojí

Rusko je nyní podle Walkera v pozici, ve které může Ukrajincům nadcházející zimu velmi znepříjemnit. „Za prvé prostřednictvím další vojenských akcí a za druhé skrze (ne)dodávky plynu a uhlí. Ukrajina a Rusko podepsaly dohodu, ve které se Rusko zavázalo dodávat Ukrajině plyn za poměrně rozumné ceny až do 1. března 2015. Kyjev na oplátku přislíbil, že ruskému státnímu kolosu Gazprom do konce letošního roku splatí většinu dlužné částky za minulé období a zároveň si předplatí dodávky budoucí," objasňuje stávající situaci Walker.

„Ukrajinská strana se pochopitelné obává, že i když bude řádně splácet, požadovaný plyn nakonec stejně nedostane. Splacení dlužné částky a předplacení další plynu bude rovněž znatelným zásahem do klesajících rezerv Ukrajiny. Riziko finančního kolapsu celé země se tak značně zvyšuje," upozorňuje Walker.

„Ostatně předevčírem již Moskva oznámila, že byly zastaveny dodávky uhli pro Ukrajinu. K tomu je třeba zmínit, že asi 40 % výroby elektrické energie na Ukrajině pochází z uhelných elektráren. Většina antracitu používaného pro pohon těchto továren je z Donbasu. V důsledku války na východě země se však snížila produkce ukrajinského uhlí v oblastech kontrolovaných separatisty o celých 60 %," poukazuje Walker.

Celý text v angličtině najdete ZDE.

Za normálních okolností by dle zjištění Walkera Ukrajina dovážela jen velmi malé množství uhlí. „Pokles domácí produkce však přiměl největšího soukromého dodavatele DTEK, aby začal dovážet značné objemy antracitu ze zahraničí. Většina z těchto dodávek potom pochází z Ruska. Vedle toho podepsala státní elektrárenská společnost Centrenergo před měsícem smlouvu na dovoz ruského antracitu až do konce letošního roku," zmiňuje Walker.

„Pozastavení těchto dodávek z Ruska však přišlo bez varování a Kyjev se nyní musí vypořádat s tím, jak zajistit dodávky pro fungování bezpečnostního i ekonomického sektoru v blížícím se zimním období. Rusko má tedy na ovládání Ukrajiny dostatečné páky. To je do jisté míry vybalancováno ukrajinskými pákami nad separatistickými republikami a Krymem," píše Walker.

„Lidé žijící na východě země jsou v tomto ohledu vystaveni velkému nebezpečí. I přes ruskou humanitární pomoc směřující do Doněcké a Luhanské lidové republiky čelí obě samozvané republiky humanitární krizi. Kyjev může svůj vliv na dění v této části země uplatnit tím, že uzavře hranice a vypne dodávky elektrické energie a zemního plynu. Těžké časy mohou nastat i obyvatelům Krymu. Na Ukrajině jsou závislí v oblasti dodávek vody, elektřiny, ale i potravin. I zde může Kyjev přikročit k uzavření hranic a zastavit vlaky se zásobami i cestujícími nejenom z Ukrajiny, ale i z Ruska," uvažuje Walker.

Ukrajina si je však dle jeho mínění vědoma toho, že své páky může uplatňovat jen s nejvyšší opatrností. „Takové jednání by totiž mohlo vyvolat hospodářskou či přímo vojenskou reakci Ruska. Kyjev však může tento argument použít při jednání s Moskvou k prosazení výhodnější ceny za dodávky. Kyjev je na druhou stranu  vázán ke Krymu a Donbasu tím, že je i nadále uznává za součást země. Pokud by Ukrajina skutečně přerušila dodávky energií, vzbudilo by to vůči Kyjevu ještě větší hněv, než je u části obyvatelstva těchto regionů patrný již nyní," uzavírá Walker.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…