Ukrajina do EU – je tu zádrhel, řekl bývalý ministr ze Slovenska. Bude radit Zelenskému

06.06.2022 20:10

Někdejší slovenský ministr Ivan Mikloš je nově členem poradního orgánu Národní rady obnovy Ukrajiny prezidenta Volodymyra Zelenského. Dle jeho slov musí Ukrajina začít s obnovou, i když je stále ve válce. Uvedl to v rozhovoru pro iRozhlas.cz.

Ukrajina do EU – je tu zádrhel, řekl bývalý ministr ze Slovenska. Bude radit Zelenskému
Foto: Repro Youtube
Popisek: Ruský tank T-72B3

Anketa

Souhlasíte s tím, že se v ČT bude škrtat ve většině oblastí kromě zpravodajství?

1%
hlasovalo: 12539 lidí
Mikloš v rozhovoru mimo jiné hovořil o úvodním jednání Národní rady obnovy Ukrajiny. Podle jeho slov je hlavním účelem rady koordinovat a řídit proces poválečné obnovy Ukrajiny. „Není to jen o penězích, ale i o investicích, nebo o tom jak co nejlépe využít různé zdroje – ze zahraničí i domácí. Ze zahraničí jde především o zvýhodněné půjčky nebo granty, které Ukrajina dostává jak od jednotlivých západních partnerských zemí, tak i od mezinárodních finančních institucí,“ poznamenal Mikloš. 

Hovořil také o tom, o čem se jednalo v pracovní skupině pro makroekonomiku. „Řešili jsme něco, co považuji za naprosto zásadní a klíčové. Aby se Ukrajina úspěšně rekonstruovala a obnovila, je potřeba, aby skončila válka a aby skončila způsobem, který nebude dalším zdrojem nestability. To je sice spíš politická a vojenská otázka, ale pokud bude na Ukrajině nestabilita, tak tam žádní investoři nepřijdou a ekonomika se nebude rozvíjet,“ uvedl Mikloš. 

Nestabilita podle něj nebude na Ukrajině jen tehdy, pokud válka skončí tak, že Ukrajina bude mít pod kontrolou své území, své hranice. „Průzkumy veřejného mínění mluví jasně, více než 90 % Ukrajinců věří, že Ukrajina válku vyhraje. A více než 80 % není ochotno obětovat nebo vzdát se jakéhokoliv území,“ podotkl Mikloš.

Za nebezpečné považuje skutečnost, když dnes někteří západní politici začínají tlačit Ukrajinu do nějakého špatného kompromisu, aby se vzdala části území výměnou za klid. „To by bylo špatně ve všech možných ohledech. Jeden z důvodů, proč by to bylo špatně, je, že by to bylo zdrojem obrovské nestability a že by to celkem určitě znamenalo překážku úspěšné rekonstrukce, rozvoje, reforem, příchodu investorů atd. To se od sebe nedá oddělit,“ míní Mikloš.

Závěrem pak Mikloš hovořil o tom, zda je reálné, že by Ukrajina v dohledné době mohla vstoupit do Evropské unie, nebo alespoň získat kandidátský status. „To jsou dvě velmi rozdílné věci, jedna věc je kandidátský status a druhá je brzký vstup do Evropské unie. Ukrajina by letos v létě měla celkem jistě získat kandidátský status. Je třeba si uvědomit, že když strana dostane kandidátský status, neznamená to, že brzy do unie vstoupí. Vstoupit může, až když splní všechny podmínky,“ uvedl Mikloš s tím, že kandidátský status by Ukrajna měla získat, protože už splnila velmi mnoho těchto podmínek. 

„Evropská unie samozřejmě nemůže přijmout jako člena zemi, která je ve válce a neovládá celé své území v mezinárodně uznaných hranicích. Výjimku sice udělila Kypru, ale to je malá země, ostrov ve Středozemním moři. Ale případ Ukrajiny, jejíž hranice by se stala vnější hranicí Evropské unie, to by samozřejmě nebylo možné,“ dodal Mikloš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jahody o 20 Kč dražší než v roce 2023. Sýry a konzervy také. Proč? „Musí přitlačit na pilu.“

18:35 Jahody o 20 Kč dražší než v roce 2023. Sýry a konzervy také. Proč? „Musí přitlačit na pilu.“

Sýry opět podražily. A také třeba tradiční nakládaná zelenina či ovoce. Jahody jsou třeba o 20 Kč dr…