Ukrajina jedná s USA o dodávce zbraní, čeká se na souhlas Obamy

17.02.2015 12:04

O dodávkách zbraní právě vyjednává Ukrajina se Spojenými státy. Dokonce už sestavila seznam svých požadavků. Ukrajinské televizi to dnes v Kyjevě řekl poradce ukrajinského prezidenta Jurij Birjukov. Podle něj ale Bílý dům o dodávkách zbraní na Ukrajinu ještě nerozhodl.

Ukrajina  jedná s USA o dodávce zbraní, čeká se na souhlas Obamy
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Barack Obama, 44. prezident USA

Spojené státy stejně jako evropské mocnosti sledují vývoj na východě Ukrajiny, kde mělo po summitu z minulého týdne zavládnout příměří. Právě na jeho průběhu podle amerických médií závisí osud případných zbrojních dodávek USA na Ukrajinu. Pentagon zatím Kyjevu dodává jiný vojenský materiál, například ošacení nebo osobní ochranné prostředky.

"Jedná se pořád, a to i na úrovni ministrů obrany," prohlásil v ukrajinské televizi Birjukov. Nedávno podle něj ukrajinská vláda odeslala do Washingtonu seznam svých požadavků. "Jde o obrněnou techniku a zbraně," upřesnil Birjukov. Zásilka by byla financována z tříleté americké půjčky ve výši 350 milionů dolarů (8,5 miliardy korun), možná je prý i další miliarda dolarů.

Britové dodali Ukrajincům obrněné transportéry

"Američané naše požadavky kategoricky neodmítají. Říkají, že v Bílém domě ještě nepadlo rozhodnutí. Než se tak stane, zvou nás k jednání. Proto diskuse pokračují," řekl Birjukov.

Zbrojní dodávky Ukrajině rozšiřuje Británie, informují dnes ukrajinská média. Podle zpravodajského serveru Cenzor na frontu v minulých dnech dorazila první desítka britských obrněných transportérů Saxon, které Kyjev dostal z Londýna. Transportéry prošly rekonstrukcí a byly vyzbrojeny palebnými prostředky ukrajinské výroby, uvedl Cenzor.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…