Ukrajina má "ministerstvo pravdy". Tamní novináři mají strach

05.12.2014 14:51

Server Aktuálně.cz informuje, že Ukrajina má "ministerstvo pravdy". Šéfem je prý kmotr prezidenta. Nové ministerstvo má za cíl zajistit "kontrapropagandu" na okupovaných územích Krymu a Donbasu. Jenže kritici varují a obávají se totální cenzury.

Ukrajina má "ministerstvo pravdy". Tamní novináři mají strach
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Demonstrace jedné z ukrajinských politických stran

Na "ministerstvo pravdy" překřtili ukrajinští novináři nový resort, který vznikl v tamní, právě jmenované vládě. Podle analogie s románem 1984 George Orwella, uvádí server Aktuálně.cz.

Vytvoření ministerstva informační politiky má podle nich za cíl omezit svobodu slova a nastolit totální cenzuru. Vadí jim údajně také to, že jeho šéfem se stal Jurij Stec, kmotr prezidenta Petra Porošenka. Dosud se staral o jeho propagační kampaň, teď má bojovat s ruskou propagandou.

"Je to časovaná bomba pro ukrajinskou demokracii," napsal na svém Facebooku novinář z internetového listu Ukrajinska pravda Serhij Leščenko, který se nedávno stal poslancem.

Ministerstvo prý stav svobody slova neovlivní

Proti vzniku nového ministerstva už v Kyjevě protestovaly stovky novinářů. Podle hnutí Stop cenzuře! je na Ukrajině dostatek byrokratických institucí, které mají veškeré nástroje, jak se ideologicky bránit Rusku.

Poslankyně a bývalá novinářka Tetjana Čornovolová vznik úřadu prý rovněž kritizuje. Resort podle ní stav svobody slova neovlivní. "Těžko může zničit to, co neexistuje. Nehledě na Majdan je situace katastrofální," uvedla známá bojovnice s korupcí.

Ukrajina prý s Moskvou informační válku prohrává

Podle poslance Antona Heraščenka z premiérovy frakce Lidová fronta bylo vytvoření ministerstva, které má zajistit "kontrapropagandu" na okupovaných územích Krymu a Donbasu, "žádoucí již delší dobu".

Ukrajina prý s Moskvou informační válku prohrává a podobný resort měl vzniknout již dávno. "Pak bychom neměli ani Janukovyče," míní bývalý politický vězeň.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…