Ukrajina může vůči EU změnit zásadně směr. Analytička Spencerová dodává podrobnosti

26.05.2015 20:20

Analytička Tereza Spencerová se na serveru Literárních novin zamýšlí nad tím, jaký vzkaz vlastně Evropská unie zaslala Ukrajině a dalším partnerským zemím na summitu v Rize. Došlo prý jen na prázdná slova, která vedou k tomu, že se Bělorusko či Arménie od EU odklánějí, a kdo ví, jak to bude s Ukrajinou. I ta se nakonec může rozhodnout, že od EU raději zůstane co nejdál.

Ukrajina může vůči EU změnit zásadně směr. Analytička Spencerová dodává podrobnosti
Foto: plus.google.com
Popisek: Prezident Ukrajiny Petro Porošenko

„Unie totiž svým východním sousedům nabízí nešťastný mix neurčitých nadějí, spousty mentorování s pouhou troškou solidarity navrch. Podle všeho tomu jinak být ani nemůže – německá vláda je ochromená skandálem kolem spolupráce s americkými tajnými službami, zatímco sama EU už není společenstvím hodnot, ale čistě ekonomickým spolkem, v němž se všechny strany snaží vybalancovávat své národní egoismy," píše analytička s odvoláním na německý Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

Na současných vztazích s Ukrajinou nijak neprofituje ani EU, na jedné straně totiž ekonomicky trpí sankcemi, které uvalila na Moskvu na přání USA, a k tomu ještě daňoví poplatníci posílají peníze na Ukrajinu v rámci půjček, u nichž se věřitelé začínají domáhat jejich postupného navrácení. A Spojené státy s Ruskem čile obchodují.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko se ale vrátil ze summitu s prázdnýma rukama, protože německá kancléřka Angela Merkelová konstatovala, že současné partnerství ještě neznamená vstupenku do EU, což je přesně to, o co vládě v Kyjevě jde. Z Bruselu ale zní především kritika, že Ukrajina nedělá mnoho při prosazování reforem a v boji s korupcí, velkou moc má ukrajinská tajná služba atd. Otázkou přitom je, zda se Ukrajina skutečně přiblíží evropskému pojetí státu a práv občanů. Mohla by si to také rozmyslet a od EU se začít odklánět.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…